Bijzonder record voor Pep Guardiola

Photo by @timmybech

Een bijzonder record voor Pep Guardiola. De Spaanse oefenmeester schreef met Manchester City geschiedenis door de FIFA Club World Cup te winnen. Voor Guardiola is dat al weer de vierde keer. En geen enkele andere trainer in de wereldwijde geschiedenis deed dat eerder.

Pep Guardiola won de FIFA Club World Cup in 2009 en 2011 met FC Barcelona. In 2013 won Guardiola deze prijs ook met Bayern München. En vandaag op 22 december 2023 in het Saoedische Jeddah won hij deze prijs met zijn derde club: Manchester City.

Tot voor kort deelde Guardiola het record met Carlo Ancelotti. De Italiaanse trainer won de FIFA Club World Cup in 2007, 2014 en 2022.  Ancelotti deed dat met twee verschillende clubs. De eerste keer, in 2007, won hij het toernooi met AC Milan. De laatste twee prijzen won hij met Real Madrid.

Het podium wordt compleet gemaakt door Zinedine Zidane. Met Real Madrid won hij de cup in 2016 en 2017. Daarnaast zijn er in totaal 11 trainers die de FIFA Club World Cup wonnen.

Vanwege organisatorische redenen werd de FIFA World Cup tussen 2001 en 2004 niet georganiseerd.

Welke trainers wonnen de FIFA Club World Cup het vaakst?

  1. Pep Guardiola – 4 titels met FC Barcelona (2), Bayern München en Manchester City
  2. Carlo Ancelotti – 3 titels met AC Milan (1) en Real Madrid (2)
  3. Zinedine Zidane – 2 titels met Real Madrid

Heeft een Nederlandse trainer ooit de FIFA Club World Cup gewonnen?

De prestigieuze prijs werd sinds de introductie van het toernooi in 2000 nog nooit door een Nederlandse trainer gewonnen. Frank Rijkaard was het meest dichtbij. In 2006 verloor hij als trainer van FC Barcelona echter de finale van het Braziliaanse Internacional.