Bizar: Braziliaanse politie roert zich in aanloop naar finale Libertadores

Photo by Rafaela Biazi

Zaterdagavond wordt de finale van de CONMEBOL Libertadores. In Europese termen, de Zuid Amerikaanse variant van de Champions League finale. En dat belooft een enorme strijd te worden tussen Boca Juniors en Fluminense. Een strijd ook tussen het Argentijnse en Braziliaanse clubvoetbal.

De wedstrijd wordt gespeeld in het iconische Maracana. De verwachting is dat ruim 100.000 Argentijnse fans van Buenes Aires naar Rio de Janeiro reizen. Argentijnse fans klagen nu al op social media over het gedrag van Braziliaanse politieagenten. Deze hadden op het eveneens iconische stadsstrand al rubberen kogels ingezet. Supporters raken op meerdere plekken slaags, waarbij volgens Argentijnse media de Braziliaanse politie de kant van de Fluminense fans kiest. Er duiken zelfs beelden op dat Boca Juniors aanvoerder Rojo op de vuist gaat emt de Braziliaanse politie in de catacomben van het stadion. De beelden op social media spreken voor zich.

https://twitter.com/AlbicelesteTalk/status/1720205667644936268

https://twitter.com/AlbicelesteTalk/status/1720188299401212376

De road to: hoe bereikten Boca Juniors en Fluminense de finale?

Het had niet veel gescheeld of er was zaterdag sprake geweest van een Braziliaanse finale. Maar liefst 3 van de 4 halve finalisten kwamen uit Brazilië. Boca Juniors rekende over twee wedstijden echter af met Palmeiras. Na een gelijkspel in Argentinië (0-0) eindigde ook het tweede treffen gelijk (1-1). Boca Juniors won met strafschoppen. Eerder had Boca Juniors ook al in de kwartfinale strafschoppen nodig om zich te ontdoen van haar landgenoten van Racing Club

Fluminense bereikte de finale door af te rekenen met onder andere Bolivar (Bolivia), Olimpia (Paraguay) en Internacional te verslaan.

Bekende namen bij Boca Juniors en Fluminense

In de selectie van Boca Juniors vallen een aantal namen op. Zeker doelman Sergio Romero, aanvoerder Marcos Rojo en aanvalsleider Edinson Cavani hebben een flinke carrière gehad in Europa. De Argentijnse doelman en verdediger, maar ook Uruguyaanse aanvaller spelen nu allemaal bij Boca Juniors. Eerder stonden ze allemaal onder contract bij Manchester United. Rojo zal vanwege een rode kaart tegen Palmeiras echter niet van de partij zijn. Europese scouts zullen uitkijken naar de verrichtingen van de pas negentienjarige Valentín Barco, een van de grootste talenten van zijn generatie. Tot de wedstrijdselectie behoort ook zeker Feyenoord huurling Ezequiel Bullaude. De aanvallende middenvelder hoopt zich bij Boca Juniors onsterfelijk te maken door een hoofdrol te pakken in de Copa Libertadores finale. Meestal wordt hij gebruikt als invaller.

Aan de kant van Fluminense zijn er eveneens een aantal bekende namen. De allerbekendste naam in de selectie is Marcelo. De 35-jarige back was jarenlang een vaste waarde bij Real Madrid en hoopt nu op een van zijn laatste prijzen. De eveneens 35-jarige Germán Cano moet zaterdag voor de doelpunten gaan zorgen. De oudste van allemaal is echter Felipe Melo (40) die nog steeds zijn minuten pakt bij Fluminense. Waar Barco bij Boca Juniors de aandacht zal trekken, is dat bij Fluminense de 21-jarige John Kennedy. Feyenoord fans hopen een glimp te zien van Nino. De Braziliaan leidt de verdediging van Fluminense en wordt gezien als een mogelijke opvolger van Lutsharel Geertruida.

Waar kan ik de finale van de Copa Libertadores zien?

De wedstrijd wordt zaterdagavond live uitgezonden op ESPN 2. De voorbeschouwing begint om 20.42 uur. De aftrap vindt morgen plaats rond 21.00 uur.