De meest bijzondere records op het WK voor vrouwen

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Het WK voor Vrouwen in Australië en Nieuw Zeeland is in meerdere opzichten bijzonder. Het toernooi waarin de Oranje Leeuwinnen zet een aantal bijzondere records neer. En die kunnen zo maar terugkomen bij een voetbalquiz.

In welk land wordt het WK voor Vrouwen in 2023 georganiseerd?

Het WK wordt georganiseerd door Australië en Nieuw Zeeland.

Recordaantal deelnemers bij WK voor Vrouwen

Voor het eerst in de historie doen er 32 teams mee. De 2023 FIFA Women’s World Cup zet daarmee een record. Tijdens het laatste WK,  in Frankrijk in 2019, deden er nog 24 teams mee.

WK 2023 wordt kampioenschap met meeste goals ooit

De Oranje Leeuwinnen hebben tegen Vietnam een recordzege neergezet. De dames van Andries Jonker wonnen met grote cijfers van het Aziatische land. Daarmee werd het aantal goals op het WK in Nieuw Zeeland en Australië weer vergroot.

Het record staat nu nog op 146 goals op één WK. Dat aantal werd zowel op het WK in Frankrijk (2019) als in Canada (2015) bereikt. Bij beide WK’s (met 24 deelnemers) werden er 52 wedstrijden gespeeld.

De hoogste uitslag bij het WK voor vrouwen ooit

De hoogste WK-uitslag voor de Oranje Leeuwinnen werd dit WK neergezet. Er werd met 7-0 verloren van het arme Vietnam. Dat is weliswaar een record voor de Oranje vrouwen, maar geen WK record. Dat record staat sinds 11 juni 2019 op naam van de Verenigde Staten. De latere wereldkampioen won toen met 13-0 van Thailand.

Grote uitslagen komen vaker voor op het WK voor vrouwen. Zo won Duitsland in 2007 met maar liefst 11-0 van Argentinië. Ook won het in 2015 met 10-0 van Ivoorkust. Zwitserland won in 2015 ook met 10-1 van Ecuador.

Het best bezochte WK voor vrouwen ooit

In totaal zijn al meer dan 1.5 miljoen tickets verkocht. Nog niet eerder werden er zoveel tickets voor het Wereldkampioenschap voor vrouwen gekocht.

De 75.784 fans aanwezig bij de openingswedstrijd van Australië in Sydney tegen Ierland, was het hoogste bezoekersaantal een FIFA Women’s World Cup in 24 jaar tijd.

Welke bondscoach won zowel bij de heren als dames een WK wedstrijd?

De Franse oefenmeester Hervé Renard vestigde op het WK voor Vrouwen twee bijzondere records.

  1. Op 23 juli 2023 werd Hervé Renard de eerste bondscoach die in een tijdsbestek van 1 jaar zowel actief was op het WK voor de de mannen als de vrouwen. Dat deed hij met het nationale team van Saudi Arabië in Qatar, en later met de dames van Frankrijk in Australië en Nieuw Zeeland.
  2. Op 29 juli 2023 werd Renard tevens de eerste bondscoach ooit die zowel bij de mannen als de vrouwen een WK-wedstrijd won. Dat deed hij op het WK van Qatar met Saudi Arabië tegen de latere wereldkampioen Argentinië. Op het WK voor vrouwen deed hij dat met Frankrijk tegen Brazilië.

Welk land werd het vaakst wereldkampioen bij de vrouwen?

De Verenigde Staten verdedigen momenteel de titel. Tevens zijn ze de recordhouder met 4 wereldtitels.

Een primeur: de eerste voetbalster met een hoofddoek

Voor het eerst op een WK voetbal voor vrouwen: de hoofddoek. Nouhaila Benzina droeg de hoofddoek in het treffen tussen Marokko en Zuid Korea. In het eerste groepsduel was Benzina nog bankzitter.

Een vraag voor tijdens een voetbalquiz met multiple choice antwoorden? Welke land had de primeur tijdens het WK voor vrouwen met een hoofddoek.

  • Nigeria
  • Frankrijk
  • Marokko (goed)
  • Nederland

Wanneer won het WK voor vrouwen voor het eerst plaats?

De eerste editie vond plaats in 1991. Precies 61 jaar na het eerste WK voor mannen werd het toernooi in China georganiseerd.

In totaal vond het WK 9 keer plaats.

Hoe veel landen zijn er wereldkampioen bij de vrouwen geweest?

Inmiddels zijn er 4 verschillende landen wereldkampioen geworden. Naast recordhouder VS (4x) werden ook Duitsland (2x), Noorwegen en Japan ooit wereldkampioen.