De terugkeer van Berghuis: welke spelers gingen hem voor?

Komend weekend staat de Klassieker op het programma. Een strijd tussen de eeuwige aartsrivalen Feyenoord en Ajax. Een wedstrijd tussen de trotse koploper en een worstelende regerend kampioen. Daarbij keert Steven Berghuis voor het eerst terug in een volle Kuip. Het stadion zal vermoedelijk bijzonder vijandig reageren op de terugkeer van de voormalig captain.

Steven Berghuis was zeker niet de eerste speler die Ajax verruilde voor Feyenoord. En ook andersom waren er de nodige transfers tussen Rotterdam en Amsterdam. Andere spelers kwamen juist via een omweg uit in De Kuip of de Johan Cruijff ArenA.

Welke spelers gingen er net als Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax?

Naast Steven Berghuis (2021) zijn er nog drie spelers die rechtstreeks van Feyenoord naar Ajax zijn gegaan. Het gaat om Henk Groot (1965), Jan Everse (1977) en Arnold Scholten (1995).

Let wel, dit zijn spelers die in het eerste elftal van Feyenoord hebben gespeeld. Spelers die de jeugdopleiding van Feyenoord verruilden voor Ajax en daar hun debuut in het eerste elftal maakten zijn dus niet meegenomen. Voorbeelden hiervan zijn Richard Knopper, Noa Lang en Jurrien Maduro.

Welke gingen gingen er van Ajax naar Feyenoord?

Ook Ajax heeft spelers gehad die rechtstreeks naar de eeuwige aartsrivaal gingen. Dat werd niet door iedereen direct even positief ervaren. De transfers van Johan Cruijff, Angelos Charisteas en Kenneth Vermeer vielen in één van de twee kampen niet direct in goede aarde.

Het gaat hierbij om:

 1. Eddy Pieters Graafland (1958)
 2. Henk Groot (1963)
 3. Theo van Duivenbode (1969)
 4. René Notten (1978)
 5. Johan Cruijff (1983)
 6. Arnold Scholten (1989)
 7. John van Loen (1993)
 8. Angelos Charisteas (2006)
 9. Kenneth Vermeer (2014)
 10. Danilo (2022)

Doelman Ronald Graafland wordt ook vaak op het lijstje van spelers gezet die voor beide clubs uitkwam. De ideale derde keeper kwam echter nooit in competitieverband voor Ajax in actie. Bij Feyenoord bleef het bij 14 minuten in de Eredivisie.

Opvallend genoeg keerden Henk Groot en Arnold Scholten na de overstap van Amsterdam naar Rotterdam, later weer terug naar Ajax.

Welke spelers gingen indirect van Feyenoord naar Ajax of vice versa?

Naast spelers die direct een transfer tussen beide kemphanen maakten, zijn er ook speler die via een omweg in Amsterdam én Rotterdam terecht kwamen. Het meest recente voorbeeld is de Braziliaanse buitenspeler Leonardo. Feyenoord haalde hem al op jonge leeftijd naar Nederland en in De Kuip brak hij ook door. Later maakte hij via onder andere NAC Breda een transfer naar Ajax.

Ook spelers die wel hun debuut maakten bij Ajax en het aanvankelijk niet wisten te redden, doken jaren later op bij Feyenoord. Recente voorbeelden hiervan zijn Denny Landzaat en Jan-Arie van der Heijden. Landzaat speelde slechts eenmaal mee bij Ajax, Van der Heijden bleef steken op twee duels. Andersom geldt hetzelfde bij bijvoorbeeld doelman Konstantinos Lamprou. De Griekse doelman speelde zelfs even in de jeugd van Ajax om bij Feyenoord als jeugdspeler de stap naar het eerste te maken. Later keerde hij terug bij Ajax.

 • Ruud Geels
 • Wim Jansen
 • Jan Sørensen
 • Dean Gorré
 • Denny Landzaat
 • Henk Timmer
 • Leonardo
 • Johnny Rep
 • Simon Tahamata
 • Ronald Koeman
 • Kostas Lamprou
 • Keje Molenaar
 • Peter van Vossen
 • Martin van Geel
 • Rob Witschge
 • Tim de Cler
 • Tscheu La Ling

Bij een voetbalquiz in de kantine van je club of in de lokale kroeg ligt het voor de hand dat ook de naam van Quinten Timber wordt genoemd. Timber speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte de overstap naar de Ajax-jeugd. Daar kwam hij echter geen minuut in het eerste elftal uit. Via FC Utrecht verdiende hij een miljoenen terugkeer naar De Kuip. Dit antwoord is bij een quiz dan ook niet goed.

Alle spelers die ooit voor zowel Feyenoord én Ajax in het eerste elftal speelden

 1. Angelos Charisteas
 2. Arnold Scholten
 3. Danilo
 4. Dean Gorré
 5. Denny Landzaat
 6. Eddy Pieters Graafland
 7. Henk Groot
 8. Henk Timmer
 9. Jan Arie van der Heijden
 10. Jan Everse
 11. Jan Sørensen
 12. Johan Cruijff
 13. John van Loen
 14. Johnny Rep
 15. Kostas Lamprou
 16. Keje Molenaar
 17. Kenneth Vermeer
 18. Leonardo
 19. Martin van Geel
 20. Peter van Vossen
 21. René Notten
 22. Rob Witschge
 23. Ronald Koeman
 24. Ruud Geels
 25. Simon Tahamata
 26. Steven Berghuis
 27. Tim de Cler
 28. Theo van Duivenbode
 29. Tscheu La Ling
 30. Wim Jansen