Eredivisie awards: Kökcü en Simons in de prijzen

Eredivisie Awards 2023
Credits: Nathan Reinds / Eredivisie Awards

Maandagavond zijn in Utrecht de Eredivisie Awards uitgereikt. Orkun Kökcü (Feyenoord) en Fenna Kalma werden verkozen tot beste speler. De PSV-smaakmakers Xavi Simons en Esmee Brugts kregen juist de prijs van beste talent. Ook werd er een Oeuvre award uitgereikt aan Louis van Gaal terwijl Michiel Kramer aan de haal ging met de prijs voor mooiste goal van het voorbij Eredivisie seizoen.

Orkun Kökcü door aanvoerders verkozen tot beste speler

In de awardshow, die live te zien was op ESPN en YouTube werd gehost door Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias, won Orkun Kökcü de grootste individuele prijs in de Eredivisie. De Turkse international werd verkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar. Dat bleek uit een rondgang onder de 18 Eredivisie aanvoerders. De voormalig aanvoerder van Feyenoord nam de prijs emotioneel in ontvangst via zijn vader en moeder. Kökcü verliet afgelopen zomer de landskampioen na vijf seizoenen voor Benfica.

Opnieuw dubbelslag voor Fenna Kalma

Fenna Kalma wist opnieuw een dubbele slag te slaan op de Eredivisie Awards. De 24-jarige topschutter van FC Twente won vorig jaar zowel de topscorersprijs (33 goals) als de prijs voor beste speler. Dit jaar was Kalma opnieuw verzekerd van de topscorerstitel (30 goals), maar won ze ook de prijs voor Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar. Helaas kon Kalma niet in Utrecht aanwezig zijn. Beide prijzen nam zij  in ontvangst op trainingskamp bij haar nieuwe club VfL Wolfsburg.

PSV’ers Simons en Brugts beste talenten

De 20-jarige Xavi Simons en Esmee Brugts (beiden PSV) werden door de trainers in de Eredivisie en Azerion Vrouwen Eredivisie verkozen tot Johan Cruijff Talent van het Jaar. Simons kreeg de prijs uitgereikt door zijn voormalig trainer, Ruud van Nistelrooij. Esmee Brugts (tegenwoordig spelend voor FC Barcelona) ontving de award uit handen van 105-voudig international Stefanie van der Gragt. Zowel Simons als Brugts krijgen vanuit de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid om een Cruyff Court aan te leggen op een locatie naar keuze. Het is nog onbekend waar deze Cruyff Courts worden aangelegd.

Voor Simons, sinds deze zomer smaakmaker bij RB Leipzig, was het zijn tweede prijs op de avond. De Oranje-international ontving eerder op de avond samen met Tasos Douvikas (FC Utrecht) de Willy van der Kuijlen-trofee. Zowel Simons als Douvikas kwamen afgelopen seizoen tot 19 treffers en volgen daarmee Sébastien Haller op als topscorer van de Eredivisie. Aankomende donderdag staan beide aanvallers direct tegenover elkaar in de interland Nederland – Griekenland. Deze EK-kwalificatiewedstrijd wordt morgen gespeeld in het Philips Stadion.

Oeuvre Award Louis van Gaal

De Eredivisie Oeuvre Award, een prijs die in het leven is geroepen om persoonlijkheden te eren die van grote waarde zijn (geweest) voor het Nederlandse voetbal, werd uitgereikt aan Louis van Gaal. De 72-jarige succestrainer kreeg de prijs uitgereikt namens zijn voormalig collega en vriend Michael van Praag.

Mooiste goal op naam van Michiel Kramer

Michiel Kramer werd beloond met de prijs voor Doelpunt van het Jaar. De spits van RKC Waalwijk schoot in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles vanaf 40 meter raak. Gelukkig hebben we de beelden nog:

Ook Emmen, Cambuur en RKC Waalwijk in de prijzen

Tot slot werd de Voetbal Geeft Prijs uitgereikt aan de drie clubs met de meest vernieuwende en impactvolle maatschappelijke projecten. Opvallend genoeg gingen de prijzen naar een aantal kleinere clubs. De nummers één en twee zijn dit seizoen niet eens actief in de Eredivisie.

FC Emmen pakte namelijk de hoofdprijs (50.000 euro) terwijl SC Cambuur (30.000 euro) de runner-up was. Tot slot gign de derde prijs naar RKC Waalwijk (20.000 euro). De prijs is een initiatief van de VriendenLoterij, Eredivisie CV en ESPN.