FC Den Bosch casht vanwege transfer oud-speler naar MLS

Foto: Marco Oomen Fotografie

Een flinke opsteker voor het financieel geplaagde FC Den Bosch. De nummer zeventien van de Keuken Kampioen Divisie kan namelijk een flink bedrag verwelkomen vanwege eerdere transferafspraken met het Zweedse IF Elfsborg.

De Finse international Leo Väisänen verruilt het Zweedse IF Elfsborg voor de Major League Soccer. Austin FC was bereid om circa 1.8 miljoen euro aan Elfsborg te betalen. Deze transfer levert vanwege een doorverkooppercentage FC Den Bosch nu circa 300.000 euro op zo schrijf het Brabants Dagblad. Een fors bedrag voor de Brabantse club. Bijna drie jaar geleden verdiende FC Den Bosch ook al ongeveer 200.000 euro aan de transfer van Väisänen naar Zweden.

FC Den Bosch wil met het geld de selectie versterken. Het ligt voor de hand dat de stagespelers Gedion Zelalem (middenvelder) en Dennis Gyamfi (rechtervleugelverdediger) een contract krijgen aangeboden. De 26-jarige Zelalem heeft al heel wat clubs achter zijn naam staan. Ooit was hij een veelbelovende jeugdspeler van Arsenal. Die verhuurde hem aan onder andere Rangers en VVV Venlo. Later trok hij naar de Verenigde Staten waar hij speelde voor Kansas City en New York City. De 21-jarige Gyamfi is geboren in Nederland maar speelde de afgelopen jaren in de jeugd van Leicester City en Dinamo Zagreb. Voor laatstgenoemde club speelde hij op het tweede niveau van Kroatië.

De transfersom van Väisänen was niet de eerste meevaller voor FC Den Bosch. Eerder verdiende het ook al circa 200.000 euro aan het bekertreffen met Ajax. Daarnaast zag het jeugdspeler Shedrach Ebite naar de jeugdopleiding van Ajax trekken. Ook dat leverde bijna 100.000 euro.

Toch zal FC Den Bosch geen verdere actie op de transfermarkt ondernemen. Er is nog altijd een tekort op de begroting. Eerder haalde FC Den Bosch al wel Fulham-huurling Ibane Bowat en de Litouwse international Tomas Kalinauskas. Laatsgenoemde komt over van Barnsley, net als FC Den Bosch onderdeel van de Pacific Media Group.