Henk ten Cate schittert in hitserie Sleepers

69 jaar is hij inmiddels. Henk ten Cate werkte in wereldsteden als Amsterdam, Londen, Istanbul en Barcelona. Momenteel schittert Ten Cate niet als assistent-trainer, trainer of bondscoach maar in de spannende serie Sleepers van Videoland. Na de eerste beelden zijn de

De thriller-serie Sleepers met Robert de Hoog in de hoofdrol is bezig aan haar tweede seizoen op Videoland. Henk ten Cate maakte vorige week voor het eerst zijn opwachting als politie rechercheur. Fans kijken al uit naar de volgende scenes van Ten Cate. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering op Videoland.

Welke voetballers en trainers schitterden in een film of serie?

Ten Cate is zeker niet de eerste voetballer of trainer die een acteur rol te pakken heeft. De meest bekende acteurs met een verleden in het voetbal komen uit het buitenland. Zo bleef Vincent ‘Vinnie’ Jones na zijn loopbaan als voetballende hooligan bij clubs als Wimbledon FC, Leeds United en Chelsea in de spotlights. Er waren rollen in films als Swordfish (2001) en X-Men: The Last Stand (2006). Onze favoriet is echter Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998). Ook de Franse oud-voetballer Eric Cantona pakte na zijn carrière de nodige rollen. Vooral in eigen land.

En blijven we in Frankrijk. Zinedine Zidane speelde in 2008 een rolletje in Asterix en de Olympische Spelen. Zidane speelde net als een aantal andere voetballers ook zichzelf in de film Goal filmreeks. Recent kreeg overigens ook Zlatan Ibrahimović een kleine rol in een nieuwe Asterix flim. Ook een andere topvoetballer, Pelé, speelde een grote rol op het witte doek. Een van de beste voetballers ooit speelde een van de hoofdrollen in de oorlogsfilm Escape to Victory (1981). In deze film waren er ook kleinere rollen voor andere voetballers, waaronder onze landgenoot Co Prins maar bijvoorbeeld voetballegendes als Bobby Moore en Pol van Himst. Ook David Beckham mag niet ontbreken. Zo kreeg hij een rol in King Arthur: Legend of the Sword (2017).

Welke Nederlandse voetballers hadden een rol in een film of serie?

Royston Drenthe ging Henk ten Cate bij een Videoland serie voor. De voormalig middenvelder van onder andere Feyenoord, Real Madrid en Everton schitterde als gangster in de hitserie Mocro Mafia. In de Nederlandse hitserie All Stars was er eerder eens een bijrolletje voor Danny Blind die zichzelf speelde. Dat deed Ruud Gullit ook in de film Ellis in Glamourland (2004) met Linda de Mol in de hoofdrol.

Glenn Helder pakte meerdere (bij)rolletjes. De voormalig speler van Vitesse en Arsenal was na zijn loopbaan niet alleen DJ’er. Helder speelde in kinderserie SpangaS, de rol van Barabbas in The Passion en deed hij samen met Ronald de Boer mee aan een sketch van Klikbeet. Bjorn van der Doelen stopte al snel met voetballen en werd muzikant. Tussendoor speelde ook in de films Catacombe en Hemelrijke. Daarnaast had Van der Doelen ook een rol in door de KPN ontwikkelde serie Fenix die nu ook op Netflix te zien is.

De meest succesvolle acteur met een verleden in het voetbal is Hans Boskamp. Als speler van Ajax in de jaren vijftig schopte hij het tot het Nederlands Elftal (4 caps). Boskamp schitterde echter vooral op televisie. Zo vertolkte hij de rol van Lange Pier in de Floris televisieserie. Ook had hij rollen in Ti-ta-tovenaar, Turks fruit, Pipo en Sil de Strandjutter. Tussen 1994 en 2003 speelde hij ook ene rol in de televisieserie Oppassen!!!.

Mogelijk heeft Noa Lang dezelfde ambitie. De buitenspeler van PSV speelde eerder een rolletje in een aankondiging van Ferry – de film. De ambities lijken echter eerder te zijn gefocust op een muzikale loopbaan, net zoals bijvoorbeeld Memphis Depay en Quincy Promes.