Krijgen we de eerste Griekse topscorer die niet op Kreta geboren is?

Er is een grote kans dat de Nederlandse Eredivisie over het seizoen 2022-2023 weer een Griekse topscorer krijgt. Met Anastasios Douvikas (FC Utrecht) en Vangelis Pavlidis (AZ) staan er twee Griekse doelpuntenmakers in de top vijf van meest scorende voetballers in de Eredivisie.

Anastasios Douvikas scoorde dit seizoen al 11 keer in de Eredivisie, zijn landgenoot Vangelis Pavlidis deed dat al 10 keer voor AZ. In de historie werd al twee keer eerder een spits uit Griekenland topscorer. Het gaat om Nikos Machlas (1997-1998 met 34 goals) en Giorgos Giakoumakis (2020-2021 met 28 goals).

Mogelijk de eerste Griekse Eredivisie topscorer die niet geboren is op Kreta

Een opvallend feitje. Mogelijk misschien nutteloos maar toch ook interessant voor een voetbalquiz. Mocht het zo ver komen dat Douvikas of Pavlidis topscorer wordt van de Eredivisie dan zal het de eerste Griekse topscorer worden die niet uit Kreta komt. Zowel Machlas als Giakoumakis werd in Iraklion geboren. De geboortedatum van Machlas is 16 juni 1973. Giakoumakis werd geboren op 9 december 1994.

Douvakis werd geboren in de Griekse hoofdstad Athene. Pavlidis groeide op in Thessaloniki.

Hoe gaat het met Giorgos Giakoumakis?

En daar was opeens Giorgos Giakoumakis bij VVV Venlo. De Griekse aanvaller had er net een seizoen op huurbasis in Polen opzitten. AEK Athene had hem verhuurd aan Górnik Zabrze. Na 3 goals in 12 duels had hij VVV Venlo overtuigd. Giakoumakis ontpopte zich als topscorer. Voor de latere degradant VVV Venlo scoorde hij 28 keer in 30 duels. Daarna maakte hij direct een transfer.

Na een zomer zonder al te veel geruchten verdiende hij een transfer naar de Schotse topclub Celtic. In 2 seizoenen scoorde hij 19 keer in 40 duels. Ook kwam hij uit in de Champions League. Giakoumakis was bij Celtic zeker niet onomstreden maar wel bijzonder populair bij de eigen fans. In januari 2023 maakte hij een transfer naar Atlanta United. De club uit de Amerikaanse MLS won de transferstrijd van het Japanse Urawa Red Diamonds.

Hoe gaat het met Nikos Machlas?

Nikos Machlas speelde tussen 1996 en 2002 in Nederland. Het was Vitesse die de Griekse aanvaller naar Nederland haalde. In zijn tweede seizoen (1997-1998) werd hij met 34 goals in 32 duels topscorer van de Eredivisie. Een jaar later scoorde hij 18 keer in 27 duels. Hierna volgde de overstap naar Ajax. Daar wist hij niet zo zijn stempel te drukken als in Arnhem. Wel kwam hij elk seizoen tot minimaal 12 Eredivisie duels. Begin 2003 werd hij door Ajax verhuurd aan Sevilla. Daarna speelde hij nog voor Iraklis Saloniki, OFI Kreta en Apoel Nicosia. Machlas kwam in zijn loopbaan 61 keer (18 goals) uit voor het nationale team van Griekenland. De inmiddels 49-jarige Machlas woont weer op Kreta. Daar was hij tot jaren geleden nog kort voorzitter van OFI Kreta maar inmiddels geniet hij van zijn voetbalpensioen.