Langzittende trainer Bundesliga verlengt contract (opnieuw)

Het lijkt bijna een zekerheidje. Christian Streich is ook komend seizoen de trainer van het Duitse Freiburg. Bij de club uit Zuid-Duitsland, waar onder landgenoot Mark Flekken (foto) onder contract staat, gaat de succestrainer komende zomer zijn dertiende jaargang in.

De 57-jarige Streich is met die statistiek de langstzittende trainer in de Bundesliga. Dat Freiburg en Streich langer met elkaar doorgaan is ook niet zo gek. Freiburg is terug te vinden op de vijfde plaats in de Bundesliga. Ook is het nog actief in Europa. Donderdag hoopt het in de achtste finales van de Europa League een 1-0 nederlaag goed te maken. Het Europa-Park Stadion van Freiburg, beter bekend als het Mooswaldstadion, is al weken uitverkocht.

Welke trainer was de langstzittende trainer ooit?

De naam zal niemand bekend in de oren klinken maar de Engelsman Fred Everiss is de langstzittende trainer ooit. Everiss was ruim 45 jaar manager van West Bromwich Albion. Everiss begon zijn job op 1 augustus 1902 en stopte op 31 mei 1948. De teller stokte bij 45 jaar, 9 maanden en 30 dagen. Uiteraard is Everiss ook de enige manager die een club leidde tijdens twee verschillende wereldoorlogen.

Welke na-oorlogse trainer was de langstzittende?

Wanneer we verder kijken is ook het huzarenstukje van Guy Roux een interessante. De Franse trainer was ruim 36 jaar verantwoordelijk voor Auxerre. In zijn eerste jaren deed hij dat als speler/trainer. Roux leidde Auxerre van het vijfde niveau zelfs naar de titel in het seizoen 1995-1996.

De top drie van langstzittende trainers die na de Tweede Wereldoorlog actief waren wordt volmaakt door de Noord-Ier Ronnie McFall (29 jaar lang Portadown FC). In 2016 zette hij een punt achter de samenwerking na een teleurstellend bekerverlies.

Op de derde plaats van langstzittende trainers vinden wie niemand minder dan Sir Alex Ferguson. Tussen 6 november 1986 en 19 mei 2013 zwaaide Ferguson de scepter bij Manchester United. Goed voor 26 jaar, 6 maanden en 13 dagen.

Wie is de huidige recordhouder van langstzittende trainers?

Helaas voor Freiburg en Streich heeft men geen record in handen. Wanneer we kijken naar het betaald voetbal is die in handen van van de Amerikaan Peter Vermes. Al sinds 4 augustus 2009 geeft Vermes leiding aan Sporting Kansas City uit de Amerikaanse Major League Soccer. Laten we maar stellen dat de 66-voudig international van de Verenigde Staten goed op zijn plek zit.

Bij een voetbalquiz zou je ook Simon Weaver goed kunnen rekenen. De oefenmeester is al sinds 21 mei 2009 manager van Harrogate Town, momenteel uitkomend in de League Two. De club degradeerde tussendoor ook wel eens naar de Nations League. Hoewel Weaver bleef zitten is dat niet onafgebroken in het betaald voetbal.