Ook Berghuis twijfelt openlijk over toekomst bij Ajax

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Ajax staat voor een grotere metamorfose dan eerder gedacht. Dusan Tadic vertrok al transfervrij uit de Johan Cruijff ArenA vanwege openlijke twijfels over de kwaliteit van de selectie. Het lijkt er op dat andere oudere spelers zijn voorbeeld gaan volgen. Davy Klaassen en Steven Berghuis lijken de volgende routiniers te zijn die Ajax deze zomer gaan verlaten.

Klaassen staat nadrukkelijk in de belangstelling van het Turkse Besiktas. Er zijn onbevestigde berichten dat Ajax en de dertigjarige Klaassen in gesprek zijn over een contractontbinding waarbij Ajax bespaart op diens salaris. Na teleurstellende avonturen bij Everton en Werder Bremen keerde Klaassen in 2020 voor een miljoenensalaris terug.

Steven Berghuis spreekt twijfels uit over aanwezige kwaliteit

Steven Berghuis gaat zelfs nog een stap verder. In een openhartig gesprek met AT5 nam de international het op voor de keuze van Dusan Tadic. Ook was de 31-jarige Berghuis openhartig over de kwaliteit van de Ajax-selectie die op dit moment niet competitief zou zijn voor het strijden om het kampioenschap.

Berghuis: “Op dit moment is het wel zorgelijk, daar kunnen we niet omheen”, aldus Berghuis in gesprek met AT5. “Ajax blijft Ajax. Er wordt van ons verwacht dat we van elk team gaan winnen. Op dit moment betwijfel ik of we aan die verwachtingen kunnen voldoen. Daar maak ik me op dit moment wel zorgen over. En ik denk dat Dusan de eerste alarmbel heeft laten afgaan door weg te gaan.”

Berghuis, die Feyenoord in 2021 verruilde voor Ajax, vervolgt: “Het is heel teleurstellend dat Tadic weg is, maar niet heel verrassend. Hij is naar Ajax gekomen om elk jaar kampioen te worden en het gevoel te hebben dat je kan strijden om de titel. Als hij dat gevoel niet heeft, dan gaat hij weg.”

De nieuwe technisch directeur Sven Mislintat cashte al op de transfermarkt met het vertrek van Timber (Arsenal) en Bassey (Fulham). Daar tegenover staat de komst van Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic. Nu kan hij dus ook snijden in de salarissen die op Champions League niveau zijn begroot. Ajax komt komend seizoen uit in playoffs van de Europa League. Mislintat wil Ajax reanimeren en renoveren, vooral door het aantrekken van jong talent.