Silberbauer derde trainer die ontslagen wordt na drie speelrondes

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Michael Silberbauer heeft de twijfelachtige eer om als eerste trainer in het Eredivisie seizoen 2023-2024 het veld te moeten ruimen. Silberbauer was sinds vorig jaar werkzaam in de Domstad. Nu valt na drie competitieduels in het nieuwe seizoen het doek voor de Deense oefenmeester. Assistent Rob Penders neemt tijdelijk de taken van Silberbauer over. FC Utrecht gaat op zoek naar een vervanger.

FC Utrecht was na drie competitieduels nog puntloos. Het verloor dit seizoen van PSV (2-0), SC Heerenveen (0-2) en PEC Zwolle (1-0). In haar clubhistorie gebeurde dat eerder in de seizoenen 1982-1983, 1990-1991 en 2001-2002. Daarnaast was het extra pijnlijk omdat het ambitieuze FC Utrecht dit seizoen nog niet tot scoren kwam. Dat was echter eerder wel het geval. Afgelopen weekend in Zwolle tegen PEC werd zelfs maar één schot op goal geregistreerd.

Sportieve pijn dus in de Domstad die net als de afgelopen seizoenen met een karrenvracht aan nieuwkomers weer hoge ogen hoopten te gooien. Komend weekend komt ook nog eens landskampioen Feyenoord in de Galgenwaard op bezoek.

Wat was het snelste ontslag in de Eredivisie ooit?

De 42-jarige Michael Silberbauer komt in een bijzonder rijtje terecht. Het is de derde oefenmeester die deze eeuw na de eerste drie speelrondes werd ontslagen. Eerder deze eeuw vertrokken ook Alex Pastoor (NEC, 2013) en Sjors Ultee (Fortuna Sittard, 2022) eveneens na drie speelrondes.

Silberbauer was sinds december 2022 trainer van FC Utrecht. In totaal zat hij 26 duels op de bank.

Zijn er trainers nog eerder bij hun club vertrokken?

Het zou zo maar een vraag kunnen zijn voor een voetbalquiz. Er zijn namelijk trainers die het binnen of zelfs nog voorafgaand aan een seizoen nog korter volhielden. Dat waren in tegenstelling tot Silberbauer, Ultee en Pastoor echter trainers die zelf opstapten. Het gaat om de volgende vier trainers:

  • In 1975 leverde Hans Kraay sr. vier dagen voor aanvang van de Eredivisie zijn contract bij Ajax in.
  • Wiel Coerver vertrok in 1977 bij Go Ahead Eagles na twee speelrondes vanwege hartproblemen.
  • In 1990 leverde Frans Thijssen zijn contract bij De Graafschap na twee duels in.
  • Leo Steegman switchte in 1992 van de rol van hoofdcoach voor die van technisch directeur bij FC Volendam. Ook Steegman deed dat na twee speelrondes.