Toulouse haalt smaakmaker NEC naar Ligue 1

Manneshotit / Red Bull Content Pool

NEC staat op het punt om een financiële klapper te maken. Publiekslieveling Ibrahim Cissoko lijkt deze zomer Nijmegen te gaan verruilen voor de Ligue 1. Met dat nieuws komen Voetbal International, De Telegraaf en transfergoeroe Fabrizio Romano. Het Franse Toulouse is bereid circa 2.5 miljoen euro te betalen. En dat is net geen uitgaand transferrecord.

De pas twintigjarige Cissoko doorliep de jeugdopleiding van NEC. Als buitenspeler brak hij het afgelopen seizoen definitief door. Tot een vaste basisplaats kwam het niet. Trainer Rogier Meijer benutte hem vooral als invaller om een wedstrijd open te breken. In totaal kwam hij tot 26 duels (9 basis) en scoorde hij 2 keer. In Nijmegen had Cissoko nog een contract tot volgend jaar zomer. Tegelijkertijd had NEC nog een eenzijdige optie om deze met een jaar te verlengen. NEC hapt nu toe op een mooie transfersom vanuit Frankrijk.

Cissoko heeft een dubbele nationaliteit. Naast de Nederlandse nationaliteit kan hij ook uitkomen voor Guinee. Bij Toulouse wordt hij ploeggenoot van Thijs Dallinga, Zakaria Aboukhlal en Saïd Hamulic. Dallinga (Excelsior) en Aboukhlal (AZ) maakte vorig jaar zomer juist de overstap naar Frankrijk. Hamulic stapt begin dit jaar voor 2.5 miljoen euro over van het Poolse Stal Mielec. Hamulic, geboren in Leiderdorp, speelde in Nederland nog nooit in een eerste elftal. Via Litouwen, Bulgarije en Polen kwam hij inmiddels als invaller al meerdere keren in de Ligue 1 in actie.

Versterking voor Toulouse is wenselijk. Deze zomer vertrekken de middenvelders én smaakmakers Stijn Spierings en Branco van den Boomen juist uit Toulouse. Beide profiteren optimaal van hun transfervrije status. Van den Boomen tekende eerder al een meerjarig contract bij Ajax. Toulouse komt komend seizoen als bekerwinnaar van Frankrijk uit in de Europa League.

Wat zijn de grootste uitgaande transfers van NEC?

  1. Björn Vleminckx (naar Club Brugge voor 3,5 miljoen euro)
  2. Jasper Cillessen (naar Ajax voor 3,2 miljoen euro)
  3. Brett Holman (naar AZ voor 3 miljoen euro)
  4. Arnaut Danjuma Groeneveld (naar Club Brugge voor 2,8 miljoen euro)
  5. Ibrahim Cissoko (naar Toulouse voor 2,5 miljoen euro)
  6. Anthony Musaba (naar AS Monaco voor 2,5 miljoen euro)