UEFA komt met regels voor multiclub ownership en Europees voetbal

De UEFA heeft een aantal clubs alsnog permissie gegeven om Europa in te gaan. De invloed van het grote geld, met name uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, wordt steeds groter. En daarmee zijn steeds clubs onderdeel van een netwerk van clubs, of van dezelfde eigenaar. Zo is de City Football Group wereldwijd actief en eigenaar van clubs als Manchester City, Girona, Troyes en Palermo.

De eerdere regels dateerden al van bijna 25 jaar geleden en stonden bij de UEFA bekend als ‘multiclub ownership rules’. De afgelopen jaren kneep de UEFA een oogje dicht bij de Champions League plaatsing van RB Leipzig en Red Bull Salzburg. Nu gaat de UEFA toch een aantal maatregelen invoeren om toekomstige discussies te voorkomen. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk dat een aantal clubs met dezelfde eigenaar Europees actief zijn. Het gaat hierbij voor komend seizoen onder andere om Royale Union Sint-Gillis (Bart Nieuwkoop), Brighton & Hove Albion (oa Verbruggen, Veltman en Van Hecke) en Toulouse (oa Dallinga).

Het ging voor komend seizoen specifiek om zes clubs die met dezelfde eigenaar elkaar in Europees verband konden treffen. Het gaat om:

  • Brighton Hove & Albion / Union Saint-Gilloise. Brighton plaatste zich al voor de Europa League. Union moet zich via de voorrondes nog plaatsen voor datzelfde toernooi.
  • Toulouse FC / AC Milan. Toulouse is net als AC Milan deels eigendom van RedBird Capital. Toulouse kan in praktijk na de winter uitkomen tegen AC Milan wanneer de Italiaanse topclub als derde eindigt in haar Champions League groep.
  • Aston Villa / Vitória Guimarães: Beide spelen in de voorrondes van de Conference League.

Met een aantal aanpassingen stemt de Europese voetbalbond nu toch in. De belangrijkste vereisten vanuit de UEFA:

  • Een functionaris is actief bij slechts één club. Zo stapt eigenaar Tony Bloom uit de raad van bestuur van Union en blijft deze actief bij Brighton
  • Clubs die onderdeel zijn van hetzelfde netwerk of dezelfde eigenaar hebben én Europees actief zijn mogen tot en met september 2024 niet met elkaar handelen. Het gaat hierbij om zowel huur of permanente transfers.
  • Clubs mogen geen commerciële of technische samenwerkingen aangaan. Het is dus niet langer mogelijk om een gezamenlijke scouting- of spelersdatabase te gebruiken.