Video: een nieuw hoofdstuk voor Real Madrid en het Bernabeu

Vlag van Spanje
Photo by Rotiv Artic

De verbouwing van Estadio Santiago Bernabéu, het iconische stadion van Real Madrid, naderde in september zijn voltooiing. Nou verbouwing, eigenlijk is het bijna een volledig nieuw stadion. De complete renovatie kost Real Madrid en de stad Madrid bijna 1 miljard euro (!).  En net als eerder bij Wembley is de renovatie prachtig gedaan.

Het was me ook wat. De grote sterren van Real Madrid bijna vier jaar lang in het stadion vlakbij het trainingscomplex. Toeschouwers konden er op Estadio Alfredo Di Stefano, nauwelijks bij zijn. Er werd reikhalzend uitgekeken naar nieuwe tijd. En inmiddels is het Santiago Bernabéu daar. De capaciteit bij de voorgaande renovatie in 2005 was 81.044 toeschouwers. Anno 2023 biedt het vernieuwde stadion plek aan 83.168 toeschouwers. Een plek ook waar menig voetbalfan graag een reis naar toe wil maken.

https://twitter.com/realmadrid/status/1697887082054885454

Moderne Faciliteiten

Een van de meest opvallende kenmerken van de renovatie is de integratie van ultramoderne faciliteiten. Het vernieuwde Bernabéu zal niet alleen de thuishaven zijn voor voetbal, maar ook een multifunctioneel complex dat ruimte biedt aan zakelijke evenementen, concerten en andere entertainmentactiviteiten. Met state-of-the-art technologieën, VIP-ruimtes en verbeterde voorzieningen wordt het Bernabéu niet alleen een tempel voor voetbalfans, maar ook een plek waar luxe en sportieve passie samenkomen.

Adembenemende Architectuur

Architectonisch gezien ondergaat het Bernabéu een adembenemende transformatie. Het ontwerp behoudt de klassieke elementen die het stadion zijn karakter geven, maar voegt tegelijkertijd eigentijdse esthetiek toe. Het indrukwekkende dak, dat als een golvende doek over het stadion zweeft, symboliseert de dynamiek en de voortdurende evolutie van het voetbal. En dat dak kan ook net als de Johan Cruijff ArenA worden afgesloten. De vernieuwde gevels, voorzien van innovatieve verlichting, zullen het stadion ’s nachts transformeren in een waar kunstwerk, waardoor het een niet te missen herkenningspunt wordt in de skyline van Madrid.

Ook opvallend is ook het verschuifbare veld. Niet zoals in het Gelredome waarbij het veld naar buiten schuift, maar naar beneden. Daar wordt het veld geprepareerd tot de volgende wedstrijd. Dat is ook terug te zien in onderstaande video van Real Madrid:

Duurzaamheid en Milieubewustzijn

In lijn met de hedendaagse normen voor duurzaamheid en milieubewustzijn, zal het vernieuwde Bernabéu een groenere benadering omarmen. Van energiezuinige systemen tot groendaken en recyclingprogramma’s, het stadion zal niet alleen een plek zijn voor sportieve triomfen, maar ook een voorbeeld van verantwoordelijk en duurzaam ontwerp.

Interactieve Fanervaring

Een van de meest opwindende aspecten van de renovatie is de focus op de fanervaring. Het Bernabéu zal worden uitgerust met innovatieve technologieën, waaronder augmented reality en interactieve displays, om de betrokkenheid van fans te vergroten. Of het nu gaat om het volgen van live statistieken, virtuele stadiontours of het delen van juichmomenten via sociale media, de fans zullen een geheel nieuwe dimensie van betrokkenheid ervaren.

De Glorie Blijft

Het is geruststellend dat de essentie van het stadion behouden is gebleven, net zoals eerder bijvoorbeeld met het Wembley stadion in Londen. De historische tribunes zijn namelijk niet verloren gegaan. In plaats daarvan werden ze geïntegreerd in een modern meesterwerk dat de rijke geschiedenis van Real Madrid eert en tegelijkertijd een nieuwe era van glorie hoopt in te luiden.

De renovatie van het Santiago Bernabéu is niet alleen een upgrade voor Real Madrid. Het Santiago Bernabéu zal altijd meer zijn dan een stadion; het is een heiligdom waar de harten van voetbalfans samenkomen, ongeacht tijdperk of renovatie. Net zoals Real Madrid.

Video: Kijken naar het nieuwe Bernabéu