Waarom investeren Engelse clubs in het Belgische voetbal?

Engelse voetbalclubs zijn de laatste jaren steeds vaker gaan investeren in Belgische clubs. Manchester City en Brighton Hove & Albion zijn hiervan voorbeelden. Tegelijkertijd azen de rijke eigenaren van Newcastle United en Wolverhampton Wanderers op de overname van KV Oostende. Niet zonder reden. In vergelijking met het voetbal in Nederland zijn er een aantal voordelen in België te vinden.

Opkomst Belgisch voetbal

Net als de Eredivisie heeft ook het Belgische voetbal de laatste jaren in Europa een flinke opmars gemaakt. De Belgische competitie, de Jupiler Pro League of 1A, wordt gezien als een top 10 competitie in Europa. Daarnaast brengt het Belgische voetbal ook met grote regelmaat talentvolle spelers voort. Het gaat dan niet alleen om Belgische internationals als Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Real Madrid), Dries Mertens (Galatasaray) en Romelu Lukaku (Inter). Ook spelers als Wout Faes (Leicester City), Amadou Onana (Everton) en Lois Openda (Lens) wisten via een omweg de stap te maken naar een Europese topcompetitie. Door te investeren in Belgische satellietclubs krijgen Engelse clubs op een laagdrempelige manier toegang tot deze talentvolle spelers.

Fiscale voordelen

Een andere reden voor de investeringen van Engelse voetbalclubs in Belgische clubs is de gunstige belastingwetgeving in België. Belgische clubs betalen namelijk minder belasting dan clubs in andere Europese landen. Door een satellietclub in België op te zetten, kunnen Engelse clubs op een fiscaal vriendelijke manier investeren in talent en daarmee hun eigen concurrentiepositie verbeteren. Zo is het minimum salaris voor een speler buiten de Europese Unie slechts 80.000 euro.

Wennen aan Engelse voetbalcultuur

Een derde reden is dat Engelse clubs spelers graag willen laten wennen aan de Engelse voetbalcultuur. Door ze eerst te laten spelen in de fysiek sterke Belgische competitie, kunnen ze wennen aan de Engelse speelstijl en de taal. Ook kunnen ze zich aanpassen aan de Europese manier van leven en de cultuur van de club waar ze uiteindelijk terechtkomen. Dit vermindert het risico dat spelers in de toekomst niet goed kunnen aarden bij hun nieuwe club.

Verschillen met Nederland

Er wordt vaak de vergelijking gemaakt tussen het Belgische en het Nederlandse voetbal. En daarbij wordt ook de vraag gesteld: waarom investeren Engelse clubs wel in België maar niet bij ons. Hoewel beide competities sterk zijn en talentvolle spelers voortbrengen, zijn er toch enkele verschillen. Zo betalen clubs in Nederland juist relatief veel belasting en is het belastingvoordeel dat Engelse clubs kunnen behalen in België niet van toepassing. Ook moeten clubs in Nederland voor een speler van buiten de Europese Unie een minimumsalaris van circa 300.000 euro betalen.

Voorbeeld: Het Belgische voetbalsprookje van Union Sint-Gillis

Een opvallende Engelse investering is die van Union Sint-Gillis. De club is in rap tempo opgeklommen. Het kwam dit seizoen nog tot de kwartfinales van de Europa League waar Leverkusen te sterk bleek. Met Bart Nieuwkoop en Oussama El Azzouzi staan er 2 Nederlandse spelers onder contract. Union Sint-Gillis is net als Brighton Hove & Albion eigendom van voormalig pokeraar Tony Bloom.

Een speler als Deniz Undav werd door Union opgepikt bij SV Meppen. Undav maakte indruk bij Union Sint-Gillis en maakte de overstap naar Brighton. Aan de andere kant verhuurde Brighton vorig jaar Kacper Kozlowski aan Union. Dit jaar mag hij zich bewijzen bij Vitesse.

Een ander mooi voorbeeld van de Belgische connectie is de transfer van Simon Adingra. Brighton kocht de Ivoriaanse buitenspeler voor 8 miljoen euro van FC Nordjaelland en verhuurde hem diect door aan Union Sint-Gillis. Inmiddels scoorde hij al 11 keer in 30 Jupiler Pro League duels.

Voorbeeld: Manchester City kiest voor Lommel en niet Breda

Manchester City heeft in 2020 de Belgische club Lommel SK overgenomen en heeft sindsdien de club gebruikt om jonge talentvolle spelers te laten wennen aan het Engelse voetbal en cultuur. Het had ook de mogelijkheid om te investeren in NAC Breda maar kiest voor het tweede niveau in België, ook wel 1B genoemd. Sinds de komst van City maakten al meerdere buitenlandse talenten de overstap naar Lommel. Toch speelt Lommel nog altijd niet op het hoogste niveau in België.

Welke clubs behoren tot de Manchester City Football Group?

  • Manchester City FC.
  • New York City FC.
  • Melbourne City FC.
  • Yokohama F. Marinos.
  • Girona FC.
  • Sichuan Jiuniu.
  • Mumbai City FC.
  • Lommel SK.