13 spelers van Nederlandse clubs naar Afrika Cup en Azië cup

Dit weekend gaat het dan echt beginnen. Niet alleen worden de Nederlandse competities weer hervat ook de Azië Cup (vandaag, 12 januari) als de Afrika Cup of Nations (13 januari) kennen hun openingsweekend. Het betekent ook dat een aantal clubs spelers tijdelijk moet afstaan aan het nationale team van hun land. Feyenoord in in Nederland met 4 afgevaardigde spelers hofleverancier van deze continentale toernooien. Ter vergelijking, vanuit PSV trekt alleen Ismael Saibari met Marokko naar de Africa Cup.

De nummer twee van de Eredivisie, Feyenoord, levert zowel twee spelers aan de Afrika Cup als twee aan de Azie Cup. De Afrika Cup of Nations wordt tussen 13 januari en 11 februari gespeeld in Ivoorkust. In totaal zijn er 4 spelers uit de Eredivisie en 3 spelers uit de Keuken Kampioen Divisie die naar Ivoorkust afreizen. Namens Feyenoord zijn dat Ramiz Zerrouki (Algerije) en huurling Yankuba Minteh (Gambia)

De Azië Cup vindt van 12 januari tot 10 februari plaats in Qatar. Feyenoord wordt hier vertegenwoordigd door Ayase Ueda (Japan) en Alireza Jahanbakhsh (Iran). Ook AZ vaardigt net als Feyenoord twee spelers af. Het gaat om Mathew Ryan (Australië) en Yukinari Sugawara (Japan).

In het slechtste geval zijn de Nederlandse clubs de spelers maar liefst vijf competitieduels en een bekerduel kwijt. In dat geval wordt wel de finale van het toernooi bereikt. Dat is voor landen als Algerije, Marokko of Japan zeker een optie.

Welke spelers van Nederlandse clubs komen uit op de Afrika Cup?

  • Feyenoord: Ramiz Zerrouki (Algerije) en Yankuba Minteh (Gambia)
  • Fortuna Sittard: Deroy Duarte (Kaapverdië)
  • PSV: Ismael Saibari (Marokko)
  • ADO Den Haag: Kilian Nikiema (Burkina Faso)
  • Cambuur: Sekou Sylla (Guinee)
  • FC Groningen: Laros Duarte (Kaapverdië)

Nederland voetbal is minder goed vertegenwoordigd op Afrika Cup

Bij de laatste editie, begin 2022 in Kameroen, was het Nederlands voetbal veel beter vertegenwoordigd. Er reisden toen maar liefst 12 Eredivisie spelers vanuit Nederland naar de Afrika Cup af. Dat was bijvoorbeeld meer dan La Liga of de Bundesliga. Dat was overigens wel  fors minder dan de traditionele hofleverancier Ligue 1 (51). Ajax leverde dat toernooi met Onana (Kameroen) en Haller (Ivoorkust) bijvoorbeeld twee spelers af. Het gehele Nederlandse voetbal leverde naar de 12 spelers uit de Eredivisie ook nog 2 spelers af uit de Keuken Kampioen Divisie.

Welke spelers trekken vanuit Nederland naar de Azië Cup

  • AZ: Mathew Ryan (Australië) en Yukinari Sugawara (Japan)
  • Feyenoord: Ayase Ueda (Japan) en Alireza Jahanbakhsh (Iran)
  • SC Heerenveen: Hussein Ali (Irak)
  • FC Utrecht: Zidane Iqbal (Irak)