AS Roma maakt Huijsen zevende Nederlander in Romeinse dienst

AS Roma inspiratie

AS Roma huurt Dean Huijsen voor de rest van het seizoen van Juventus. Onze achttienjarige landgenoot maakte eerder dit seizoen zijn debuut voor Juventus in de Serie A en stond deze transferperiode op te nominatie om verhuurd te worden. Lange tijd leek Frosinone de beste papieren te hebben, totdat AS Roma in beeld kwam.

Volgens Italiaanse media waren er de nodige clubs geïnteresseerd in de diensten van de talentvolle verdediger. Naast Frosinone en AS Roma was er ook belangstelling van Anderlecht, Young Boys en Granada. Frosinone stond lange tijd op poleposition om Huijsen van Juventus over te nemen. Frosinone en Juventus hebben innige banden en regelmatig maken talentvolle spelers de overstap naar Latium. Het is echter AS Roma en José Mourinho die er met Huijsen vandoor gaan.

Wie is Dean Huijsen?

De in Amsterdam geboren verdediger vertrok al op jonge leeftijd naar Spanje. Als jeugdspeler van Malaga CF verdiende de inmiddels 1.95 meter lange verdediger in de zomer van 2021 een transfer naar de Italiaanse topclub Juventus. Na de Serie C – B volgde dit seizoen ook een invalbeurt van 12 minuten in het Serie A treffen tussen Juventus en AC Milan. Daarnaast zat Huijsen al meerdere malen op de bank. Nu lonken nog meer kansen én speelminuten bij AS Roma.

AS Roma was deze winterse transferperiode nadrukkelijk op zoek naar defensieve versterking. De huidige nummer zeven van de Serie A kampt met nog altijd wat defensieve blessures. Zo staan Evan Ndicka, Marash Kumbulla en Chris Smalling momenteel buitenspel. Trainer José Mourinho drong dan ook aan op versterking en lijkt deze in Huijsen ook te hebben gevonden. Hiervoor moet het wel een behoorlijke huursom aan Juventus betalen. De huursom bedraagt voor een half jaar namelijk 700.000 euro. Wanneer Huijsen in minimaal 10 Serie A duels in actie komt, wordt dat bedrag 500.000 euro. De Coppa Italia, of bijvoorbeeld het Europa League treffen met Feyenoord worden buiten beschouwing gelaten.

Opvallend genoeg wist AS Roma in de huurovereenkomst geen optie tot koop te bedingen. Juventus ziet namelijk een grote toekomst voor Huijsen weggelegd. Sterker nog, om de huurdeal met AS Roma mogelijk te maken was het een voorwaarde dat de verdediger zijn contract zou verlengen. Huijsen lag in Turijn nog tot de zomer van 2027 vast. Dat wordt nu 2028.

Tegelijkertijd bewandelt AS Roma-aanvaller Luigi Cherubini (19) de tegenovergestelde weg. De Italiaanse jeugdinternational maakt echter een definitieve transfer van AS Roma naar Juventus. Wel krijgt AS Roma een doorverkooppercentage van maar liefst 50%.

Niet de eerste Nederlandse voetballer bij AS Roma

Huijsen wordt zeker niet de eerste Nederlandse speler bij AS Roma. De afgelopen jaren gingen meerdere internationals aan de slag in Rome. Onder hen ook Maarten Stekelenburg en Kevin Strootman. AS Roma huurde afgelopen seizoen Georginio Wijnaldum van Paris Saint Germain. Afgelopen zomer vertrok ook Justin Kluivert definitief bij AS Roma. Eerder vertrok hij al drie keer op huurbasis uit Rome.

Op dit moment is alleen Rick Karsdorp nog actief bij I Giallorossi of La Lupa zoals de bijnamen van AS Roma luiden. Huijsen wordt de zevende Nederlandse voetballer in dienst van AS Roma.

Welke Nederlandse spelers kwamen eerder uit voor AS Roma?

  1. Maarten Stekelenburg (2011 – 2013)
  2. Kevin Strootman (2013 – 2018)
  3. Urby Emanuelson (2014 – 2015)
  4. Rick Karsdorp (2017 – heden)
  5. Justin Kluivert (2018 – 2020)*
  6. Georginio Wijnaldum (2021-2022)
  7. Daan Huijsen (2023 – heden)

*Justin Kluivert stond tot de zomer van 2023 onder contract bij AS Roma. Die club verkocht hem aan Bournemouth. Tussen 2020 en 2023 werd Kluivert verhuurd aan RB Leipzig, OGC Nice en Valencia.