Einde van een tijdperk: Klopp vertrekt bij Liverpool

Liverpool en Nederlandse spelers

Het einde van een tijdperk. Dat kan wel worden gesteld na één van de grootste nieuwtjes van deze transferperiode die helemaal niets met transfers te maken heeft. Jurgen Klopp vertrekt namelijk aan het einde van het seizoen als manager van Liverpool.

De 56-jarige oefenmeester heeft te kennen gegeven dat hij voelt dat zijn energie niet oneindig is en wil het moment voor zijn dat hij zichzelf gaat overlopen. Ondanks een tot de zomer van 2026 doorlopend contract heeft Klopp voor zichzelf besloten na dit seizoen te stoppen. Hij last een sabbatical in.

Klopp groeide uit tot levende legende in Liverpool

Sinds oktober 2015 voert de Duitse trainer al de leiding op Anfield. Sinds zijn komst heeft Liverpool weer aansluiting gekregen bij de absolute top. In 2020 werd Liverpool voor het eerst in dertig jaar landskampioen van Engeland. Een jaar eerder, in 2019, won Liverpool onder leiding van Klopp al de Champions League. In het lopende seizoen gaat Liverpool opnieuw aan kop in de Premier League. Eerder was Klopp in eigen land actief als trainer van Mainz en Borussia Dortmund.

Ook Pepijn Lijnders vertrekt uit Liverpool

Niet alleen Klopp vertrekt uit Liverpool. Ook diens Nederlandse assistent, Pepijn Lijnders, zal vertrekken. De 41-jarige oefenmeester is al sinds 2014 aan Liverpool verbonden. Aanvankelijk als jeugdtrainer maar na de komst van Klopp werd hij al snel doorgeschoven. Afgezien van een teleurstellend aantal maanden op eigen benen bij NEC in 2018 was hij aan Liverpool verbonden. Lijnders, eerder actief in de jeugd van PSV en FC Porto, aast op een nieuwe rol als hoofdtrainer. Gelet op zijn CV moet dat wel goedkomen.

Klopp én de Nederlanders spelers

Jurgen Klopp bracht de successen terug op Anfield. Ook een groot aantal Nederlandse spelers waren of zijn actief aan de Merseyside. Georginio Wijnaldum werd in 2016 de eerste Nederlandse aankoop van Klopp. De middenvelder kwam over van Newcastle United. In 2018 volgde Virgil van Dijk die voor miljoenen werd overgenomen van Southampton. Met Cody Gakpo (begin 2023) en Ryan Gravenberch (zomer 2023) kwamen daar afgelopen jaar nog twee landgenoten bij.