FC Utrecht’s revival onder Ron Jans: De wintertransfers

transfervrije spelers

Het sentiment van FC Utrecht is de afgelopen maanden veranderd. De belangrijkste drijfveer? Ron Jans. Sinds de ervaren oefenmeester in oktober bij FC Utrecht instapte is er een hoop veranderd. De Domstedelingen hebben afstand genomen van de onderste plaatsen en kunnen weer omhoog kijken. Een voordeel is dat een groot aantal spelers er op de internationale transfermarkt goed opstaan en er deze transferperiode dus budget kan worden vrijgemaakt voor een aanvaller.

FC Utrecht staat met een dertiende plaats in de Eredivisie zeker nog niet waar het had gehoopt te staan. Toch is de teleurstellende start onder leiding van de ontslagen Michael Silberbauer eigenlijk al weer vergeten. FC Utrecht hoopt in de tweede seizoenshelft de weg omhoog te vervolgen en zelfs nog mee te doen om de Europese tickets via de playoffs. Gelet op de afstand met de bovenste teams én de aanwezige kwaliteit is dat zeker geen gekke gedachte.

Het gebrek aan scorend vermogen

De winterse transferperiode zorgde ook voor een nieuw moment van bezinning. De leiding van FC Utrecht maakte de balans op en al snel werd duidelijk dat het in vergelijking met voorgaand seizoen vooral scorend vermogen mist. FC Utrecht kwam dit seizoen pas 17 keer tot scoren. Alleen nummer zestien RKC Waalwijk (15 goals) en hekkensluiter Vitesse (12 goals) kwamen minder tot scoren. Het was voor trainer Ron Jans, technisch directeur Jordy Zuidam en uiteraard eigenaar Frans van Seumeren al bemoedigend om te zien dat het elftal sinds eind oktober elke wedstrijd minimaal één goal wist te scoren.

Jans en Zuidam zullen echter ook erkennen dat het gemis van de naar Celta de Vigo vertrokken Tasos Douvikas groot is. Anthony Descotte (gehuurd van Charleroi) en Isac Lidberg (Go Ahead Eagles) kunnen niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Lidberg werd afgelopen zomer nog voor 600.000 euro gekocht van Go Ahead Eagles. Daarnaast is ook Mats Seuntjens niet de aanvalsleider die Ron Jans voor ogen heeft. Het is zelfs niet uitgesloten dat de van RKC Waalwijk transfervrij overgekomen aanvaller deze winterse transferperiode al weer vertrekt.

FC Utrecht flirt met Sam Lammers

Een mogelijke optie volgens het Algemeen Dagblad is Sam Lammers. De aanvaller zit een half jaar na zijn komst al weer op een dood spoor bij Rangers FC. Dat heeft ook te maken dat manager Michael Baele tussentijds werd ontslagen. Op voorspraak van Beale betaalde de Schotse topclub afgelopen zomer nog 3.5 miljoen euro aan Atalanta Bergamo. Lammers moet na een half jaar Danilo en Cyriel Dessers in de pikorde voor zich dulden. Voormalig PSV huurling Fabio Silva kwam deze winterse transferperiode ook nog eens op huurbasis over van Wolverhampton Wanderers.

De nog altijd pas 26-jarige Lammers heeft met PSV, sc Heerenveen, Atalanta Bergamo, Eintracht Frankfurt, Empoli, Sampdoria en nu dus Rangers al heel wat clubs gehad. Het is niet uitgesloten dat Lammers nu eieren voor zijn geld kiest. Naast FC Utrecht zou volgens Engelse media ook Michael Beale hem niet vergeten zijn. Enkele weken na zijn ontslag bij Rangers werd Beale al aangesteld bij cultclub Sunderland, de nummer zes van de Engelse Championship.

Mocht Lammers onhaalbaar blijken dan zijn er ook andere opties. Zo werd PEC Zwolle spits Lennart Thy (31) door fansites al met FC Utrecht in verband gebracht. De aanvaller zou circa 350.000 euro kosten.

De jeugdinternational die naar FC Utrecht kwam en toch weer niet

Alles leek in kannen en kruiken. De twintigjarige Noah Ohio zou op huurbasis naar de Galgenwaard komen. FC Utrecht en Standard Luik waren het helemaal eens over een tijdelijke transfer. De jeugdinternational zag het ook zitten na slechts 294 minuten in de Eerste Klasse A. Standard Luik stelde begin 2024 Ivan Leko als nieuwe trainer aan. De Kroatische oefenmeester stak een stokje voor de transfer en wil Ohio aan het werk zien.

De voormalig jeugdspeler van Manchester United en Manchester City werd de afgelopen jaren door RB Leipzig verhuurd aan Austria Wien en Vitesse. Afgelopen zomer stapte Ohio voor ruim 1 miljoen euro over van RB Leipzig naar Standard.  FC Utrecht lijkt niet meer op zijn tijdelijke komst te rekenen.

Uitgaande transfers verwacht

Jens Toornstra is na de komst van Ron Jans niet altijd meer zeker van een basisplaats. Ondanks belangstelling van ADO Den Haag, FC Volendam en Heracles Almelo lijkt Toornstra voor zijn plek te willen vechten. Komende zomer loopt Toornstra sowieso uit zijn contract en lijkt ADO Den Haag de beste papieren te hebben.

Ook voor andere spelers bestaat interesse. Zakaria Labyad komt eveneens weinig aan spelen toe. Voor de inmiddels dertigjarige middenvelder is er altijd belangstelling uit de ‘zandbak’. En dat zal voor de voormalig speler van PSV, Ajax en Sporting Lissabon in de nadagen van zijn loopbaan zeker interessant kunnen zijn. Mogelijk dat ook Taylor Booth (22) eieren voor zijn geld kiest. Booth kwam dit seizoen pas tot 350 minuten in de Eredivisie. En dat een jaar na zijn doorbraak. Er is interesse vanuit andere Europese clubs, en ook de Major League Soccer lonkt.

Tot slot, zou volgens het Algemeen Dagblad de werkgever van Hugo Novoa overwegen om de speler terug te roepen. De Spaanse jeugdinternational werd met hoge verwachtingen gehuurd van RB Leipzig maar komt maar weinig aan spelen toe. RB Leipzig zal op zoek gaan naar een andere club om de back te huren.