Miralem Suljemani: van Nederlandse recordtransfer naar Servische degradatiestrijd

Credits: Marco Oomen Fotografie

Miralem Sulejmani is weer voetballer. De voormalig speler van SC Heerenveen en Ajax heeft zijn schoenen weer aangetrokken. In de zomer van 2022 leek de Servische voetballer een punt achter zijn loopbaan te hebben gezet. De frivole speler van weleer is nu echter opgedoken in eigen land bij Zeleznicar Indjija dat koste wat kost degradatie wil ontlopen.

Miralem Suljemani – een korte introductie

Miralem Sulejmani, geboren op 5 december 1988 in het Servische Belgrado is een voetballer wiens carrière bijzondere aandacht heeft getrokken in Nederland. Dat heeft vooral te maken met zijn voor die tijd recordtransfer van SC Heerenveen naar Ajax. Die transfer is nog altijd een binnenlands transferrecord. Later kwam Sulejmani ook uit voor clubs als Benfica en Young Boys. Zijn grote belofte heeft hij echter nooit weten in te lossen. Ook voor het Servische nationale team bleef het bij slechts 20 caps.

De begindagen van de loopbaan van Sulejmani

Voordat we ingaan op zijn tijd in ons land, is het goed om te weten dat Sulejmani zijn professionele carrière begon bij Partizan Belgrado,. Sulejmani maakte al snel indruk en wekte de interesse van clubs clubs uit heel Europa. Het was echter SC Heerenveen dat in de zomer van 2007 met Sulejmani aan de haal ging. In Friesland ontwikkelde hij zich al tot een van de meest veelbelovende jonge talenten in de Eredivisie.

Sulejmani maakte in het Abe Lenstra Stadion in zijn eerste jaar direct een grote indruk. De aanvaller maakte in zijn eerste siezoen direct 15 doelpunten in 34 wedstrijden. Dat trok de aandacht van onder andere Ajax, dat destijds onder leiding stond van Marco van Basten. In de zomer van 2008 maakte Sulejmani de overstap naar Ajax voor een transferbedrag van 16,25 miljoen euro, wat hem op dat moment de duurste aankoop in de geschiedenis van de Eredivisie maakte. Deze transfer wekte hoge verwachtingen, zowel bij de fans als binnen de club.

Hoge verwachtingen van Sulejmani in Amsterdam

De transfer van Sulejmani naar Ajax was echter omgeven door hoge verwachtingen die moeilijk waar te maken waren. Onder Marco van Basten werd verwacht dat Sulejmani een sleutelspeler zou worden in het aanvalsspel van Ajax. Echter, verschillende factoren droegen bij aan het feit dat zijn tijd in Amsterdam niet als een succes beschouwd kan worden.

Waarom mislukte Sulejmani bij Ajax?

  • De hoge verwachtingen en de druk die gepaard gingen met zijn prijskaartje. Een transfersom van meer dan 16 miljoen euro legde een zware last op de schouders van de jonge Serviër, wat ongetwijfeld invloed had op zijn prestaties op het veld.
  • Sulejmani kampte met aanpassingsproblemen. Hoewel hij briljante momenten liet zien, waren zijn prestaties vaak wisselvallig. Niet alleen Sulejmani had er last van. Ajax maakte een zeer teleurstellend eerste seizoen door. Ook de jaren erna waren niet de beste seizoenen in de historie van Ajax
  • De concurrentie binnen Ajax was moordend. Ajax beschikte over een breed scala aan talentvolle aanvallers, waardoor speeltijd niet gegarandeerd was. Deze interne competitie, hoewel gezond in een professionele omgeving, maakte het voor Sulejmani moeilijk om een onbetwiste starter te worden en zijn ritme binnen het team te vinden.
  • Tot slot speelden blessures ook een beperkende rol voor zijn bijdrage aan het team. Fysieke problemen hinderden zijn beschikbaarheid en prestaties, waardoor hij belangrijke delen van seizoenen miste en niet in staat was zijn volledige potentieel te tonen.

Wat gebeurde er met Miralem Sulejmani na Ajax?

Na vijf contractjaren bij Ajax trok Sulejmani in 2013 transfervrij naar Benfica. Ook zijn verblijf in Portugal liep anders dan verwacht. Zo speelde hij verdeeld over 15 duels maar 494 minuten op het hoogste niveau van Portugal. Twee jaar later trok hij naar het Zwitserse Young Boys. Daar kreeg Sulejmani weer iets van zijn glans terug. In de Zwitserse Alpen bleef Sulejmani maar liefst zeven seizoenen hangen.

Voetbalt Miralem Sulejmani nog steeds?

Het antwoord is ja! Sulejmani is dan weliswaar 35 jaar. Hij is sindskort weer elke dag bezig met wat hij het allerleukst vind, voetballen. Sulejmani zat sinds de zomer van 2022 zonder club nadat hij vertrek bij het Zwitserse Young Boys. Enkele weken geleden tekende hij in eigen land een contract bij Zeleznicar. De komst van Suljemani is hard nodig. Zeleznicar is dit seizoen te vinden in de onderste regionen van de Superliga, het hoogste niveau van Servië. Het staat op een veertiende plaats in een competitie die uit zestien clubs bestaat.