Pascal Jansen ontslagen, Martens nieuwe hoofdtrainer AZ

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Opvallend nieuws uit Alkmaar. Trainer Pascal Jansen is namelijk door de clubleiding ontslagen. Aanleiding zijn de magere resultaten van de voorbije weken. Oud-speler Maarten Martens (39) maakt het seizoen in Alkmaar af als hoofdtrainer. Daarmee is hij de jongste oefenmeester in de Eredivisie.

In de eerste seizoenshelft stelde AZ enorm teleur in de Conference League. Het wist zich niet achter het ongenaakbare Aston Villa als tweede te eindigen. Legia Warschau ging er met de buit vandoor. Het was een eerste teken aan de wand. Afgelopen weekend bij de hervatting van de competitie deelde FC Twente een mokerslag uit door in de Eredivisie stand afstand te nemen. Gisteren kwam daar een bijzonder teleurstellend bekerduel tegen Quick Boys bij. AZ wist uiteindelijk pas na strafschoppen van de amateurs te winnen. Dat lijkt Jansen nu de kop te kosten.

AZ schuift voor derde keer op rij assistent door

Al op jonge leeftijd dwong een blessure Jansen te stoppen als voetballer. Dat betekende echter niet een einde voor Jansen in het voetbal. Hij werkte in de opleidingen van clubs als HFC Haarlem, Al-Jazeera (VAE), Al-Wahda FC (VAE), Vitesse en Sparta Rotterdam. De inmiddels vijftigjarige Jansen stapte in de zomer van 2018 over van de jeugdopleiding van PSV om assistent-trainer van AZ te worden. Aanvankelijk was Jansen samen met Arne Slot als assistent van John van den Brom.

Na het vertrek van Van den Brom werd Arne Slot in de zomer van 2019 aangesteld en bleef Jansen assistent. Dat veranderde na geruchten over een eventuele overstap van Arne Slot naar Feyenoord in de zomer van 2021. Hierop werd Slot in december 2020 ontslagen en schoof Jansen door als assistent.

En ook nu schuift AZ dus voor de derde keer op rij een assistent door.  Maarten Martens is de naam. Tussen de zomer van 2006 en de begin 2014 stond hij als speler al onder contract in Alkmaar. Een fantastische speler die helaas veel te vaak geblesseerd was. Na avonturen bij Cercle Brugge en PAOK Saloniki keerde hij als trainer terug in Alkmaar. En dat leidt nu tot een dienstverband als hoofdtrainer.

Pascal Jansen was bijna de langstzittende trainer in de Eredivisie. Na 3 jaar, 1 maand en exact 12 dagen viel voor de oefenmeester het doek. Alleen Marinus Dijkhuizen (Excelsior) en Rogier Meijer (NEC) waren al langer bij hun club actief.

Wie is momenteel de langstzittende trainer in de Eredivisie?

  • Marinus Dijkuizen (Excelsior). Eind deze maand is Dijkhuizen exact 4 jaar in dienst bij de Kralingers
  • Rogier Meijer (NEC). Ook Meijer hoeft niet lang te wachten op zijn 4e verjaardag als trainer van NEC. Wanneer alles zo doorgaat zal dat aan het einde van het lopende seizoen zo ver zijn.
  • Arne Slot (Feyenoord). De derde in dit rijtje is Slot. Deze zomer heeft Slot er exact 3 jaar bij Feyenoord opzitten.

Wie was de langstzittende trainer ooit in de Eredivisie?

Foppe de Haan geldt nog altijd als recordhouder van langstzittende Eredivisie trainer ooit. Tussen 1992 en 2004 was De Haan als trainer actief bij SC Heerenveen. En vanaf de zomer van 1993 was dat met SC Heerenveen in de Eredivisie. Onder leiding van De Haan groeide SC Heerenveen van grijze muis uit tot een stabiele subtopper in de Eredivisie. Dat leverde zelfs meerdere keren Europees voetbal waaronder ook eenmalig de Champions League in Friesland op.

Een ideale vraag voor een voetbalquiz. Meer inspiratie vind je in onze sectie Voetbalquiz: Inspiratie voor vragen