Vitesse, FC Volendam en AZ in Nederlandse transfercarrousel

transfervrije spelers

De Nederlandse transfercarrousel draait op volle toeren. En de winterse deadlines naderen. Vaak wordt de markt met één transfer versneld. Soms drupt het geld van een miljoenentransfer van de ene naar de andere clubs. Soms is het juist een positie die meerdere transfers in gang zet. Laat dat nu juist gisteren en vandaag zijn gebeurd in Volendam, Alkmaar en Arnhem.

Fase 1: Vitesse creëert ruimte

Laten we beginnen in Gelderland. Hekkensluiter Vitesse heeft dringend behoefte aan scorend vermogen maar moet financieel opletten. Hierdoor moest er eerst ruimte opstaan. Vitesse wist die ruimte te vinden in overleg met het Franse Toulouse FC. Vitesse huurde namelijk de Bosnisch-Nederlandse aanvaller Said Hamulic van de Franse club. Ondanks 13 duels op de teller in de Eredivisie is de huurovereenkomst verbroken.  Scoren deed Hamulic in dienst van Vitesse echter niet. De 23-jarige Hamulic keert echter niet terug naar Toulouse maar is verkocht aan het Russische Lokomotiv Moskou.

Dat biedt dus ruimte in Arnhem. Vitesse wil op korte termijn graag Mexx Meerdink van AZ op huurbasis verwelkomen. Vitesse ziet in Meerdink een aanvallende versterking in de strijd om degradatie. De kans dat Meerdink komt neemt elk uur verder toe. Het zou gek zijn wanneer de in Winterswijk geboren aanvaller niet op korte termijn wordt gepresenteerd. Daarnaast is Vitesse ook nog in gesprek met Jurgen Locadia over een terugkeer naar de Eredivisie.

Fase 2: AZ schakelt op meerdere fronten

Mexx Meerdink is in Alkmaar een optie achter topscorer Vangelis Pavlidis en supersub Jens Odgaard. De Griekse topscorer van de Eredivisie lijkt deze transferperiode in Alkmaar te blijven en dus kan AZ ook om zich heen kijken. Tegelijkertijd staat het hierdoor ook open voor een transfer van Jens Odgaard die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Bologna. De Italiaanse club is bereid om de aanvaller te huren met een optie tot koop a 5 miljoen euro. AZ zette al in op een flink miljoenenbedrag. Eerder betaalde het zelf ook 3.5 miljoen euro aan Sussuolo nadat Odgaard op huurbasis indruk maakte bij RKC Waalwijk.

Overigens is het al de derde keer in korte tijd dat AZ en Bologna met elkaar handelen. Eerder maakten Sam Beukema en Jesper Karlsson al de overstap van Alkmaar naar Bologna. Een vertrekt van Odgaard én Meerdink betekent echter dat AZ zelf ook weer de markt op moet gaan. AZ heeft met FC Volendam een akkoord bereikt over de negentienjarige Lequincio Zeefuik. De aanvaller had een aflopend contract bij FC Volendam en maakt nu volgens De Telegraaf voor circa 500.000 euro al deze maand de overstap naar Alkmaar. AZ gaat Zeefuik op deadline day presenteren.

Het is overigens niet uitgesloten dat AZ nog een aanvaller zal aantrekken. Er zou beweging zijn rondom Million Manhoef. Vitesse vraagt 3 miljoen euro voor de buitenspeler.

Fase 3: FC Volendam nog met lege handen

FC Volendam voorkwam weliswaar een transfervrij vertrek van Lequincio Zeefuik. In plaats van een transfer in de zomer houdt het nu 500.000 euro over. Tegelijkertijd is het voor de nummer zeventien van de Eredivisie een sportieve aderlating. FC Volendam moet hopen op Vivaldo Semedo, de Portugese jeugdinternational met roots in Angola, kwam op huurbasis over van Udinese. De vraag is echter of de pas achttienjarige aanvaller er net als Zeefuik direct zal staan.