Wie gingen Henderson voor: na Champions League winst naar de Eredivisie

Jordan Henderson Ajax Champions League

De Eredivisie is met Jordan Henderson weer een speler van formaat rijker. Met ruim 80 interlands voor het nationale team van Engeland op de teller heeft Henderson een indrukwekkend CV opgebouwd. In de komende maanden dient de 33-jarige middenvelder de balans bij Ajax te bewaken. Henderson maakt ook deel van een bijzonder lijstje dat zo maar een vraag bij een volgende voetbalquiz kan worden.

Er is in de media al genoeg gezegd én geschreven. Toch willen wij één feitje rondom Henderson jou niet onthouden. Dat heeft er alles mee te maken dat dit nu wel eens een opvallende vraag bij een voetbalquiz kan worden. Henderson behoort namelijk tot een exclusief clubje van vijf buitenlandse spelers die na het winnen van de Champions League bij een buitenlandse club nog in de Eredivisie aan de slag gingen. Hierbij moet worden gezegd dat deze spelers lang niet altijd een doorslaand succes zijn geweest. Opvallend genoeg stonden alle 5 de spelers na hun Champions League winst bij Ajax onder contract.

Welke buitenlandse spelers gingen na een Champions League winst aan de slag in de Eredivisie?

  1. Michael Laudrup. Een absolute voetballegende uit Denemarken. Bij FC Barcelona was Laudrup onderdeel van het “Dream Team” onder leiding van Johan Cruyff dat in 1992 de UEFA Champions League (destijds de Europacup I) won. Voor zijn tijd in Barcelona was hij actief bij Lazio Roma en Juventus. Na FC Barcelona volgde een gevoelige overstap naar Real Madrid. Na een jaartje Vissel Kobe volgde in het seizoen 1997-1998 een seizoen Ajax.
  2. Brian Laudrup. Een jaar na het vertrek van zijn broer Michael, kwam ook Brian Laudrup naar Amsterdam. De voormalig speler van Bayern Munchen won in 1994 met AC Milan de Champions League. In zijn loopbaan kwam Laudrup ook uit voor clubs als Rangers en Chelsea. Ajax geldt echter al zijn laatste halte voordat hij met voetbalpensioen ging.
  3. Samuel Kuffour is een voormalige Ghanese voetballer. De verdediger is vooral bekend van zijn tijd bij Bayern München, waar hij de UEFA Champions League won in 2001. Na een lange en succesvolle periode bij Bayern München, waar hij van 1993 tot 2005 speelde, verhuisde Kuffour naar verschillende clubs in Europa. Na Bayern München speelde hij voor AS Roma in Italië, Livorno (op huurbasis), en in 2008 sloot zijn carrière af bij Ajax. Kuffour kwam tot 2 duels in het shirt van Ajax.
  4. Oleguer Presas, vaak enkel bekend als Oleguer, won met FC Barcelona de UEFA Champions League in 2006. Na zijn tijd bij Barcelona verhuisde hij in 2008 voor 3 miljoen euro naar Ajax. Bij Ajax was hij actief tot 2011, waarna hij zijn professionele voetbalcarrière beëindigde. Zijn periode bij Ajax viel samen met een overgangsfase voor de club, en hoewel hij regelmatig speeltijd kreeg, wordt zijn tijd in Amsterdam niet altijd gezien als een hoogtepunt in zijn carrière. In totaal speelde hij 36 Eredivisie duels in 3 jaar. Enkel in zijn eerste jaar was hij een vaste waarde.
  5. Jordan Henderson. De laatste in het rijtje. De Champions League met Liverpool en nu aan de bak in de Eredivisie voor Ajax. Voor de fans van Ajax is te hopen dat het een Laudrup achtige overgang is, en niet eentje zoals Kuffour of Oleguer.

Mario Götze won niet de Champions League

Mogelijk dat bij een voetbalquiz ook Mario Götze vaak zou worden genoemd. Dat klopt niet. De Duits international werd weliswaar in 2014 wereldkampioen maar won in zijn loopbaan nooit de Champions League. In 2013 toen Bayern voor het laatst de Champions League won, was Götze nog speler van Borussia Dortmund. Ook Christian Poulsen (2012 – 2014 bij Ajax) won in zijn loopbaan nooit de Champions League. Ji-Sung Park speelde weliswaar na de Champions League winst met Manchester United bij PSV. Dat deed hij echter ook al eerder. In dit overzicht is enkel gekeken naar spelers die voor de CL-titel nog niet in de Eredivisie speelden.

1 Trackback / Pingback

  1. Wie gingen Henderson voor: na Champions League winst naar de Eredivisie | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.