Veel wisselingen in top 10 transfervrije Nederlandse spelers

De afgelopen maanden hebben we regelmatig bericht over de top tien transfervrije Nederlandse spelers. De afgelopen weken was de top tien onderhevig aan de nodige ontwikkelingen. Spelers tekenden alsnog bij een club, anderen lieten hun contract ontbinden. Dat levert nu ook een nummer één op.

Laten we voorop stellen: de wereldwijde coronacrisis heeft ook de voetbalwereld hard geraakt. Niet alleen vanwege het (tijdelijk) uitstellen van wedstrijden maar ook de financiële situatie. Selecties zijn wereldwijd ingekrompen. Het aanbod van spelers is daarmee groter dan ooit geworden.

Nog altijd zitten een groot aantal spelers zonder club. Vanwege een gokje om hun aflopende contract niet te verlengen, of omdat ze misschien wel slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. Uit kostenoogpunt werd hun aflopende verbintenis niet verlengd en een jongere speler vervroegd doorgeschoven. Ook spelers als Mario Mandzukic, Daniel Sturridge en Alexandre Pato zitten nog zonder club.

Wat zijn de 10 transfervrije spelers uit Nederland die nog beschikbaar zijn? VoetbalPlus bekeek het op Transfermarkt afgezet tegen de transferwaarde. Alleen spelers die sinds begin dit jaar transfervrij zijn, zijn hierin meegenomen. Daarnaast is ook gekeken naar spelers die in Nederland zijn geboren maar de nationale teams van bijvoorbeeld Suriname, Marokko of Curacao vertegenwoordigen.

Bekende namen

Lange tijd was Rajiv Van La Parra de trotste koploper van ons lijstje. Dat is sinds een week niet meer het geval. Darryl Janmaat liet zijn contract bij Watford ontbinden en is de nieuwe lijstaanvoerder. vervolgens komt toch echt de 29-jarige Van La Parra. De top drie kent nog een tweede nieuwkomer. Het is Nasser El Khayati die zijn contract bij Qatar SC liet ontbinden.

Mogelijk dat er op korte termijn nog een plekje in de top 10 vrijkomt. Marko Vejinovic traint de komende periode mee met FC Volendam.

De top 10 transfervrije Nederlanders:

  1. Daryl Janmaat (31), 4 miljoen euro transferwaarde
  2. Rajiv van La Parra (29), 2.4 miljoen transferwaarde
  3. Nasser El Khayati (31), 2.2 miljoen transferwaarde
  4. Warner Harn (28), 1.2 miljoen euro transferwaarde
  5. Cuco Martina (31), 1.2 miljoen transferwaarde
  6. Marko Vejinovic (30), 900.000 euro transferwaarde
  7. Michel Vorm (37), 800.000 euro transferwaarde
  8. Nigel Hasselbaink (29), 800.000 euro transferwaarde
  9. Iliass Bel Hassani (28), 675.000 euro transferwaarde
  10. Darryl Lachman (30), 500.000 euro transferwaarde

Wie vallen er nog buiten de top 10?

Er zijn nog een groot aantal bekenden uit de Eredivisie die buiten de top 10 zijn gevallen. 53-voudig Ibrahim Afellay viel net buiten de top tien. De 34-jarige middenvelder hoopt nog op een nieuwe buitenlands avontuur. Komt die niet, dan stopt hij. Andere namen zijn Nacer Barazite, Adnane Tighadouini, Khalid Karami en Soufyan Ahannach.