Bijzondere voetbalreizen

Op deze pagina delen we onze ervaringen met voetbalreizen. Elke voetbalfan bezocht wel eens een wedstrijd in de Premier League, Bundesliga of FC Barcelona. Het bezoeken van een buitenlandse voetbalwedstrijd zorgt altijd weer voor uitdagingen. Wat moet je in je beperkte tijd absoluut doen? Daar gaat de redactie van VoetbalPlus.nl je mee proberen te helpen. Met handige informatie en bijbehorende inspiratie. Op basis van onze ervaringen en van vele voetbalfans wereldwijd.

Onze ervaringen met voetbalreizen

De afgelopen jaren bezochten we wedstrijden in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Oekraïne, Schotland en Spanje. Zo bezochten wij clubs als Fulham, Napoli en HSV maar ook FC Barcelona en Juventus. Wat het zo bijzonder maakt? Elk voetbalreis heeft zo zijn unieke eigenschappen en geeft nieuwe ervaringen. Persoonlijk combineren we graag een voetbalreis met een leuke citytrip. Ideaal dus als je een keer een wedstrijd in bijvoorbeeld de Premier League wil bezoeken.

Op deze pagina delen we onze ervaringen op het gebied van bijzondere voetbalreizen. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat ze vooral aan ons weten. We helpen je graag op weg!

Hoe ziet de ideale voetbalreis eruit?

Laten we je gelijk uit een droom helpen. De ideale voetbalreis is voor iedereen verschillend. Hierbij zijn naast budget ook persoonlijke voorkeuren van belang. Natuurlijk, niet elke voetbalfan houdt van een bezoekje aan de topclub in dat land. Anderen houden liever van een obscuur clubje in een buitenwijk van een grote stad. Voorbeelden hiervan zijn Fulham of zelfs Millwall in Londen.

6 tips voor jouw ideale voetbalreis

Onze 6 tips die kunnen helpen bij het plannen van een geweldige voetbalreis voor jou en je reisgezelschap:

 1. Kies een bestemming: Kies een club en stad waar je graag naartoe wilt reizen en een voetbalwedstrijd wilt bijwonen. Populaire bestemmingen onder Nederlandse voetbalfans zijn bijvoorbeeld Barcelona, Londen, München en Milaan.
 2. Boek tickets voor de wedstrijd: Zorg ervoor dat je op tijd tickets boekt voor de wedstrijd die je wilt bijwonen. Dit kan online of via een reisbureau dat gespecialiseerd is in voetbalreizen.
 3. Kies een hotel: Mocht je zelf een voetbalreis gaan samenstellen dan is een hotel boeken noodzakelijk. Kies een hotel dat dicht bij het stadion en andere bezienswaardigheden ligt. Het kan ook handig zijn om een hotel te kiezen dat goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Een hotel bij een treinstation of metrohalte is wel zo handig.
 4. Plan activiteiten: Naast de voetbalwedstrijd zijn er waarschijnlijk nog andere bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt doen tijdens je reis. Plan deze van tevoren om ervoor te zorgen dat je alles kunt doen wat je wilt. Ook hier is je reisgezelschap van belang. Een kroegentocht, een bezoek aan de lokale dierentuin of juist een museum moet passen bij je doelgroep.
 5. Eet en drink lokale gerechten: Probeer lokale gerechten en drankjes uit tijdens je voetbalreis om de culinaire ervaring van de bestemming te ontdekken. Elke stad heeft haar eigen lokale specialiteiten.
 6. Geniet van de sfeer! Tijdens de voetbalwedstrijd zul je waarschijnlijk worden ondergedompeld in de lokale sfeer en cultuur. Geniet van de opwinding en vier samen met de lokale fans.

Welke type voetbalreizen zijn er?

Bij voetbalreizen kan je een onderscheid maken tussen drie verschillende type voetbaltrips:

 1. De vriendengroep: combinatie van het bezoeken van een voetbalwedstrijd en stappen in de lokale horeca.
 2. Het verliefde stelletje: de vriendin of vrouw in kwestie wil graag een stedentrip. Deze wordt dan voor de mannelijke wederhelft gecombineerd met een bezoek aan een voetbalwedstrijd. Barcelona is hierin erg populair.
 3. De vader – zoon trip: samen met je vader een unieke ervaring in een buitenlandse voetbalstadion beleven. Vaak een mooie pot voetbal in combinatie met een stad. Hierbij kan je een onderscheid maken als vader met jonge kinderen (topclub en hotel met zwembad aanbevolen) of een vader met een volwassen kind of kinderen (leuke stad, café en mooi affiche).

Tips voor een goedkope voetbalreis

Laten we voorop stellen dat voetbalreizen vaak duur zijn. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

 • Reis buiten het hoogseizoen. Vliegreizen zijn het duurst tijdens het hoogseizoen, dat meestal loopt van april tot oktober. Als je kunt, reis dan buiten het hoogseizoen om geld te besparen op je reis. Bijvoorbeeld voor een wedstrijd in februari, maart of november.
 • Overnacht in een hostel of bed and breakfast. Hostels en bed and breakfasts zijn vaak goedkoper dan hotels. Ze bieden vaak ook een gemeenschappelijke keuken en badkamer, waardoor je nog meer geld kunt besparen.
 • Eten en drinken. Eten in restaurants is nu eenmaal duur. Kook wanneer mogelijk je eigen eten als je kunt om geld te besparen. Er zijn vaak supermarkten in de buurt van voetbalstadions waar je eten kunt kopen. Rondom het stadion is daarnaast een biertje goedkoper dan in het stadion. Zo heb je bij Spaanse en Engelse stadions vaak gezellige kroegjes waar je betaalbaar een drankje kan doen. In het stadion is bier een stuk duurder. In Engeland heb je op voortaan van je wedstrijdticket toegang tot de pubs voor het thuisspelende team.
 • Gebruik het openbaar vervoer. Openbaar vervoer is vaak goedkoper, helemaal in het buitenland. Bij voetbalreizen in Duitsland is het openbaar vervoer in de regio op vertoon van je wedstrijdticket gratis. Op die manier hebben we in Dusseldorf en Dortmund al heel wat geld bespaard.

Welke aanbieders van voetbalreizen kunnen jullie aanbevelen?

Er zijn een groot aantal aanbieders van voetbalreizen. Het is belangrijk om te bepalen of je een geheel verzorgde voetbalreis wil ondernemen, of juist een gedeelte van de reis zelf wil boeken. Tickets van minder aansprekende clubs of wedstrijden zijn vaak heel makkelijk zelf te regelen. Zo kocht de redactie tickets voor een Supercopa duel tussen Sevilla en FC Barcelona gewoon via de clubsite.

Een voetbalwedstrijd in Engeland bijwonen?

Vooral in Engeland is het kopen van losse wedstrijdtickets bijzonder complex. Hiervoor heb je vaak een (betaald) membership account nodig.  Zeker bij clubs uit de Premier League. Om die reden wordt er daarom ook vaak gekozen om de organisatie van een voetbaltrip uit te besteden. Aanbieders hiervan zijn onder andere Voetbaltravel en Voetbalreizen.com. Ook is het een aanrader om het ambitieuze Newcastle United met DFDS Seaways vanaf IJmuiden te bezoeken.

Meer inspiratie nodig? Check dan ook eens de reisverslagen van Santos.

Foto van voetbalreis Crystal Palace - Manchester City
Foto van voetbalreis Crystal Palace – Manchester City

Veel plezier met je voetbalreis!