Onderhandelingen tussen investeerder AZ en eigenaar Liverpool ketst af

Credits: Marco Oomen Fotografie

Billy Beane is er met een aantal andere investeerders niet in geslaagd een deal te sluiten met de Fenway Sports Group. Dat zal waarschijnlijk niet veel mensen iets zeggen. De Fenway Sports Group is echter de holding achter Liverpool en baseball club Boston Red Sox.

Beane, is vooral bekend als de man achter Moneyball, en daarmee nog altijd een grootheid op het snijvlak van sport en data. Dat deed Beane ooit in baseball maar zijn blik is inmiddels al verruimd. Hij is namelijk niet alleen directeur Oakland Athletics maar sinds vorig jaar ook minderheidsaandeelhouder van zowel Barnsley en AZ. De Amerikaanse sport guru nam in september 2020 een belang van 5% in de Alkmaarders. Hij was al sinds 2015 als adviseur aan AZ verbonden.

Nu wilde Beane met behulp van een aantal investeerders Fenway Sports Group naar de Amerikaanse beurs zien te krijgen. Hiervoor werd een zogenaamde SPAC gelanceerd. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, dit is een vennootschap zonder commerciële activiteiten. Feitelijk is het een lege beurshuls die met geld van investeerders een aandeel in een niet-beursgenoteerd bedrijf neemt en dit vervolgens naar de beurs brengt. Een van die investeerders is overigens Gerry Cardinale die met investeringsmaatschappij RedBird ook flinke invloed heeft in New York Yankees én het Franse Toulouse.

In november werd de SPAC door Beane en Cardinale gelanceerd. Die kreeg als naam RedBall Acquisition Corp. (RBAC) mee en werd genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Vanaf het begin was het duidelijk dat RedBall wilde investeren in sport en/of gaming. Daarmee zou het ook de eerste voetbalgerelateerde SPAC ooit zijn. Al snel werd het vizier op de Fenway Sports Group gericht. Volgens Axios is die deal nu afgeketst.

RedBall had de intentie om een belang van 20 tot 25% in Fenway te nemen en daarmee het bedrijf naar de beurs te brengen. Het zou daarmee de waarde van Fenway schatten op 8 miljard dollar. Een immens bedrag voor de holding achter Red Sox, Liverpool en een Nascar team. RedBall had een budget van 575 miljoen dollar maar kreeg de resterende 950 miljoen dollar niet bijeen.

Hoe nu verder met de ambities van Beane en Cardinale?

Wat rest is een dalende beurskoers van RedBall op de Amerikaanse beurs. Deze zit weer rond de introductieprijs van 10 dollar. Billy Beane en RedBall hebben nu nog ruim een jaar de tijd om een nieuwe kandidaat te vinden. De kans is zeer groot dat het een voetbalclub gaat worden. Het is onbekend of Beane in navolging van bijvoorbeeld de City Football Group ook een netwerk van clubs wil gaan bouwen en / of AZ en Toulouse hier dan onderdeel van gaat uitmaken.