Europees voetbal vanaf 2024 exclusief op Ziggo

De strijd om televisierechten van buitenlands voetbal heeft weer een bijzondere ontwikkeling gekregen. Ziggo Sport heeft namelijk de exclusieve mediarechten aangekocht voor de Champions League, Europa League én Conference League. Het gaat om een contract met de UEFA voor de seizoenen 2024-2025 tot en met 2026-2027.

Marcel Beerthuizen, directeur van Ziggo Sport, in een eerste reactie: “Voor Ziggo Sport is dit een belangrijke stap. De beste sportcontent hoort op de grootste sportzender van Nederland, vinden we. Ons trackrecord, jarenlange partnership met de UEFA en liefde voor voetbal zorgen ervoor dat je voor UEFA clubvoetbal voortaan bij Ziggo Sport terecht kunt.”

Nu zijn de wedstrijden van de Champions League nog te zien op RTL 7. Dat zal ook het komende seizoen (2023-2024) nog het geval zijn. Daarna neemt Ziggo het dus over. Ziggo heeft nu al de beschikking over het zogenaamd B-pakket waarbij het wedstrijden achter de decoder kon uitzenden. Ook Talpa, via Veronica, blijft komend seizoen nog de Europa League en Conference League uitzenden. Daarna gaat dat dus eveneens over naar Ziggo. ESPN beschikt bij de Europa League en Conference League over het B-pakket. Ook die rechten gaan naar Ziggo.

Ziggo is van plan om de wedstrijden van Nederlandse clubs, waaronder dus ook de traditionele top drie, gratis aan te bieden via haar Ziggo GO-app. Op die manier voldoet Ziggo aan de vereiste van de Nederlandse overheid. Klanten van Ziggo kunnen deze wedstrijden ook op kanaal 14 van hun televisie bekijken. Andere manieren zijn er niet.

Het is onbekend hoeveel Ziggo neertelt voor deze rechten. Wel was duidelijk dat Ziggo iets moest doen. Ziggo had dringend behoefte aan nieuwe content. De afgelopen jaren verloor het onder andere de Premier League en Formule 1 aan Viaplay. Afgelopen zomer wist Ziggo enkel de uitzendrechten van Turks voetbal te bemachtigen. Ondertussen zinspelen ESPN en Viaplay uiteraard ook weer op het bemachtigen van rechten. Ziggo heeft nog een contract tot de zomer van 2023 met de Serie A.