Opnieuw Belgische club failliet: KMSK Deinze houdt op te bestaan

KMSK Deinze failliet

Opvallend nieuws uit België. Er is namelijk een faillissement uitgesproken over KMSK Deinze. Vorig jaar streed die club nog lang mee om promotie naar het hoogste niveau van België, de Jupiler Pro League. Een buitenlandse investeerder stopte, en in november stapte een nieuwe in. Nu is het einde verhaal voor de club. Dat heeft uiteraard ook invloed op de Nederlandse voetballers die bij Deinze actief waren.

In de Belgische 1B, het tweede niveau van onze zuiderburen, bestaat dit seizoen uit 16 clubs. Het gaat om de beloftenelftallen van Club Brugge (Club NXT), Anderlecht (RSCA Futures) en Jong Genk (KRC Genk). Koploper is Zulte-Waregem. KMSK Deinze staat tiende maar gaat dus nog voor de winterstop verdwijnen. Waar in Nederland in de Keuken Kampioen Divisie, Vitesse, twee keer een flinke puntenstraf krijgt trekken ze in Belgie de stekker eruit.

Deinze begon het seizoen nog volle moed. Met de investeerders uit Singapore leek het wel goed te zitten. Na de misgelopen promotie ging men op zoek naar een nieuwe eigenaar. In september werd duidelijk dat Deinze in de problemen zat. De oplossing vond men uiteindelijk met de flamboyante Doudou Cissé. Die kocht Deinze voor het symbolische bedrag van 1 euro. Al snel ging het bergafwaarts. Spelers werden niet meer betaald en de resultaten werden minder. Komend weekend gaat er nu ook een streep door KAS Eupen – KMSK Deinze. Het is einde verhaal. Dat zat er al even aan te komen.

Balthazar Boma syndroom bij Deinze

“Het probleem bij Deinze begon eigenlijk al voordat de club in buitenlandse handen kwam, in 2022”, zegt sporteconoom aan de KU Leuven Trudo Dejonghe in gesprek met VRT. “De eigenaar die de club toen in handen had (red. Denijs Van De Weghe) had de club uit de amateurreeksen naar tweede klasse gebracht, maar hij besliste plots om de club van de hand te doen.” Het gaat volgens Dejonghe om het zogenaamde ‘Balthazar Boma-syndroom’. “Dat betekent dat iemand via sport een sociaal kapitaal probeert op te bouwen. Maar eens die persoon zijn speeltje beu is, verkoopt hij het en dan is de club het gemakkelijke slachtoffer voor een buitenlandse investeerder.”

“Vanaf het moment dat de club in buitenlandse handen viel, zagen we een wederkerend patroon”, gaat Dejonghe verder. “De investeerders gebruiken de ploeg voor zichzelf en houden geen rekening met de eigen jeugd. Ze kopen buitenlandse spelers of dure Belgen, in de hoop om snel te promoveren.” Dat lukte dus niet. De Jonghe: “En dan zie je dat het faillissement al heel snel om de hoek loert, wat hier gebeurd is. De manier waarop voetbalclubs als Moeskroen en KV Oostende naar hun faillissement gingen, is vergelijkbaar.”

Volgens Dejonghe is er nog een belangrijke reden. “In België is er geen beperking op spelers van buiten de Europese Unie. Het loon voor die spelers is veel te laag, waardoor ze via makelaars hun spelers bij noodlijdende Belgische clubs kunnen laten ‘rijpen’ om dan met een meerwaarde door te verkopen. En als dat mislukt, stoppen ze.  Een oplossing zou kunnen zijn dat je het loon van die spelers omhoog trekt. Dan wordt het minder interessant om een Belgische ploeg over te nemen. Zolang dat dat niet aangepast wordt, gaan we zo’n faillissementen blijven zien. Vlaanderen is dat idee wel genegen, maar Wallonië helaas niet.”

Wat betekent dit voor de Nederlandse voetballers bij Deinze?

Dhoraso Klas maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van ADO Den Haag naar Deinze. De viervoudig international van Suriname tekende een driejarig contract tot de zomer van 2026. Gek was dat niet. Deinze had ambitie en zou op 12 maart 2026 haar 100-jarig bestaan vieren. Door het faillissement is de 23-jarige Klas nu vrij om over te stappen naar een nieuwe club. Klas kwam dit seizoen sporadisch in actie. Naast twee bekerduels kwam hij drie keer in actie in de Challenger Pro League.

Ook Calvin Gustina (20 speelt bij Deinze. Hij wordt dit seizoen door Deinze onder 21 gehuurd van ADO Den Haag onder 21. Door het faillissement keert hij terug naar de Residentie.