‘Suriname zit al maanden zonder bondscoach’

Suriname nieuwe spelers

Opvallend nieuws uit Suriname. Het land zou namelijk al sinds medio november zonder bondscoach zitten. Aron Winter zou eind vorig jaar te horen hebben gekregen dat hij kon vertrekken. Dat meldt de Surinaamse sportjournalist Desney Romeo op zijn eigen Facebook pagina. Vanuit de Surinaamse Voetbalbond (SVB) was het de voorbije maanden vooral angstvallig stil. Na het bericht van de Surinaamse sportjournalist kwam SVB razendsnel met een statement.

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) wist de afgelopen jaren met succes spelers te overtuigen voor een interlandloopbaan bij Natio. Sheraldo Becker (Union Berlin) was één van de eerste. De afgelopen jaren sloten ook spelers als Warner Hahn, Stefano Denswil en Kenneth Paal aan.  Bondscoach Dean Gorré stond tussen 2018 en 2021 aan de basis van dat succes. Dat leverde in 2021 ook een deelname op aan de Gold Cup.  De technische organisatie werd vervolgens verder versterkt met Brian Tevreden. Het leidde zelfs tot een nieuwe kwaliteitsimpuls voor Natio.

Na het vertrek van Gorré in 2021 kwam aanvankelijk Stanley Menzo als opvolger. De voormalig doelman vertrok na 236 dagen en 7 interlands verder weer. In september 2022 kwam Aron Winter voor de groep. Later werd ook de ervaren Henk ten Cate aangesteld als assistent-bondscoach.

Winter kan lijn Gorré niet doortrekken

Winter begon aanvankelijk als interim-bondscoach van Suriname met een overwinning op Nicaragua. Dat werd daarna al snel omgezet in een vaste aanstelling. Als bondscoach verloor hij in maart 2023 met 0-2 verlies van Mexico. Geen schande. Mexico behoort samen met de Verenigde Staten tot de sterkste landenteams in de CONCACAF. Daarna volgde er echter een flinke teleurstelling. Suriname greep naast een ticket voor de Gold Cup. Puerto Rico was in de eerste kwalificatieronde na strafschoppen te sterk. Daarna volgde nieuwe wedstrijden in de Nations League. Ook hierin stelde Suriname teleur. In 4 duels tegen Grenada, Haiti en Cuba werden slechts 5 punten gepakt. Suriname is inmiddels terug te vinden op plek 143 van de FIFA ranglijst.

Naar nu blijkt was in november een 4-0 zege op Grenada zijn laatste wedstrijd als bondscoach van Suriname. Winter, eerder assistent bij Ajax onder Erik ten Haag en Marcel Keizer, moet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mogelijk biedt John van ’t Schip wel uitkomst. Eerder werkten beide bijna 2.5 jaar samen bij het nationale team van Griekenland. Van ’t Schip als bondscoach en Winter als diens assistent.

Wie wordt de nieuwe bondscoach voor Suriname?

Het blijft gissen wie de opvolger van Aron Winter bij Suriname gaat worden.

https://twitter.com/NatioSuriname/status/1744359819329298655