Update: De top 10 transfervrije Nederlandse spelers

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

De afgelopen maanden hebben we regelmatig bericht over de top tien transfervrije spelers uit Nederland. De afgelopen weken hebben er de nodige wijzigingen plaatsgevonden. Met name omdat spelers een club vonden óf juist omdat ze hun contract lieten ontbinden.

Laten we voorop stellen: de wereldwijde coronacrisis heeft ook de voetbalwereld hard geraakt. Niet alleen vanwege het (tijdelijk) uitstellen van wedstrijden maar ook de financiële situatie. Selecties zijn wereldwijd ingekrompen. Het aanbod van spelers is daarmee groter geworden.

Nog altijd zitten een groot aantal voetballende landgenoten zonder club. Vanwege een gokje om hun aflopende contract niet te verlengen, of omdat ze misschien wel slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. Uit kostenoogpunt werd hun aflopende verbintenis niet verlengd en een jongere speler vervroegd doorgeschoven. Ook spelers als Daniel Sturridge, Wilfried Bony en Ahmed Musa zitten al maanden nog zonder club. Datzelfde geldt voor Alexandra Pato en Mario Balotelli.

Wat zijn de 10 transfervrije spelers uit Nederland die nog beschikbaar zijn? VoetbalPlus bekeek het op Transfermarkt afgezet tegen de actuele transferwaarde. Alleen spelers die sinds begin dit jaar transfervrij zijn, zijn hierin meegenomen. Daarnaast is ook gekeken naar spelers die in Nederland zijn geboren maar de nationale teams van bijvoorbeeld Suriname, Marokko of Curacao vertegenwoordigen of dat in het verleden hebben gedaan.

 

Bekende namen

Bovenaan het lijstje staat sinds begin oktober Daryl Janmaat. De 31-jarige verdediger liet vorige maand zijn contract bij het Engelse Watford ontbinden. De 34-voudig international droomde van een terugkeer naar Feyenoord. In Rotterdam-Zuid hebben ze op dit moment echter geen behoefte aan Janmaat. Bij ADO Den Haag is hij echter meer dan welkom. Bij die andere ex-club houdt hij zijn conditie op peil. Stiekem hoopt ADO Den Haag hem ook te binden. Maar was er ook niet een vaag gerucht vanuit Engeland dat Liverpool in Janmaat een mogelijke optie ziet om tijdelijk hun defensieve problemen op te lossen?

Naast Janmaat verwachten we ook snel goed nieuws voor El Khayati, Hahn en Vejinovic. Voor El Khayati bestaat veel belangstelling, terwijl de andere twee op dit moment al meetrainen bij een club. Hahn doet dat bij PEC Zwolle, terwijl Vejinovic op de training van FC Volendam werd verwelkomd. Ook Lorenzo Ebecilio is een opvallende naam. Hij leek een contract te hebben getekend bij het Roemeense Vitorul. De aanvaller werd zelfs al officieel gepresenteerd. Toch kwam er een kink in de kabel.

Wie juist uit onze lijst zijn verdwenen zijn Rajiv van La Parra, Michel Vorm, Nigel Hasselbaink en Darryl Lachman.  Van La Parra tekende verrassend voor UD Logroñés dat uitkomt op het tweede niveau van Spanje. Waar Vorm een punt achter zijn loopbaan zette, vervolgden Hasselbaink en Lachman hun loopbaan in het buitenland. Hasselbaink keerde terug naar de Israelische competitie terwijl er voor Lachman een Australisch avontuur volgde.

De top 10 transfervrije Nederlanders:

 1. Daryl Janmaat (31), 3 miljoen euro transferwaarde
 2. Nasser El Khayati (31), 2 miljoen transferwaarde
 3. Warner Hahn (28), 1 miljoen euro transferwaarde
 4. Cuco Martina (31), 900.000 euro transferwaarde
 5. Marko Vejinovic (30), 900.000 euro transferwaarde
 6. Lorenzo Ebecilio (29), 600.000 euro transferwaarde
 7. Iliass Bel Hassani (28), 500.000 euro transferwaarde
 8. Ibrahim Afellay (34), 475.000 euro transferwaarde
 9. Adnane Tighadouini (28), 475.000 euro transferwaarde
 10. Khalid Karami (30), 400.000 euro transferwaarde
  Soufyan Ahannach (25), 400.000 euro transferwaarde

 

Wie vallen er nog buiten de top 10?

Er zijn nog een groot aantal bekenden uit de Eredivisie die net buiten de top 10 zijn gevallen. Hierbij kan je denken aan Nacer Barazite en Fabian Sporkslede. De nieuwste naam op de lijst van transfervrije speler is Mitch Apau. De dertigjarige verdediger liet medio oktober zijn contract bij Slovan Bratislava ontbinden. Daarnaast is er een lichte twijfel om de 36-jarige Moubarak Boussoufa in de lijst op te nemen. De voormalig jeugdspeler van Ajax die later actief was bij Anderlecht, Anzhi, Lokomotiv Moskou en Gent lijkt te zijn gestopt.