Profiel: de beoogde nieuwe eigenaar van FC Den Bosch

Foto: Marco Oomen Fotografie

Deze week werd bekend dat Pacific Media Group in gesprek is met FC Den Bosch. De club is eigenaar van verschillende clubs. Maar wat is hun doel?

Pacific Media Group kwam deze week in het nieuws vanwege de geruchten rondom om een mogelijke overname. Uiteindelijk besloot Wesley Sneijder met een zakenman de stekker uit de onderhandelingen met de Brabantse club te trekken. Officieel vanwege het lekken van informatie. Maar was het niet zo dat Pacific Media Group een beter plan heeft?

De start

De Amerikaanse investeerder staat onder leiding van Paul Conway, een bekende durfkapitalist. Conway heeft daarbij de beschikking over de miljarden van de Chinees-Amerikaanse miljardair Chien Lee. Beide investeerders maakte een aantal jaren geleden hun entree in het voetbal bij de overname van het Franse Nice. Achteraf was de investering van 20 miljoen euro peanuts. Die club groeide in korte tijd uit tot een subtopper in de Franse Ligue 1. Het verwelkomde spelers als Wesley Sneijder en Mario Balotelli. Ook haalde het de Champions League.

Meer doen met data

Eind 2018 werd Nice verkocht aan de Britse miljardair Jim Ratcliffe, ook bekend van het Ineos wielerteam. Het leverde een bedrag van 100 miljoen euro op.  Een enorme winst binnen een aantal jaren. Ondertussen had Pacific Media Group ook al een belang genomen in het Engelse Barsnley FC. Wel voerde het een andere koers als bij Nice. De Pacific groep werd meerdereidsaandeelhouder en focuste zich meer en meer op statistieken. Daar werd ook baseball legende Billy Beane bij betrokken. De man achter ‘Moneyball’ kreeg een percentage van de aandelen. De baseball goeroe stapte later ook al minderhoudersaandeelhouder in bij AZ. In het eerste seizoen promoveerde Barnsley naar de Championship, het tweede niveau van Engeland. Daar speelt het nog altijd nog steeds. Momenteel is het te vinden in de middenmoot.

De afgelopen jaren: versnellen

In november 2019 volgde de volgende investering. Het Zwitserse FC Thun werd gekocht. Net als Barnsley is ook Thun niet actief op het hoogste niveau. Ook hier moet data leidend zijn, al wil Chien Lee ook kijken naar commerciële kansen in Azië. In 2020 volgde nog twee overnames. De eerste was KV Oostende, na Nice de tweede club op het hoogste niveau van het land. Eind 2020 kwam daar de Franse Ligue 2 club van AS Nancy Lorraine erbij.

En nu FC Den Bosch?

De Pacific Media Group bezit clubs in Engeland, Zwitserland, Frankrijk en België. Alleen bij onze Zuiderburen zijn ze actief op het hoogste niveau. Toch hebben de vier clubs allemaal potentie. Mogelijk ziet de groep dat nu ook in FC Den Bosch. De club is afkomstig uit de hoofdstad in Noord-Brabant. De gemeente Den Bosch is naar aantal inwoners de achttiende van Nederland. Toch bungelt de club uit deze gemeente onderin de Keuken Kampioen Divisie.

Mogelijk dat de Amerikaanse-Chinese investeerders voldoende potentie zien. In het verleden heeft FC Den Bosch met jeugdspelers al de nodige stappen kunnen zetten. De club heeft nog al wat grote namen voortgebracht. In het verleden onder andere Arnold Scholten, Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling. De afgelopen jaren leverde het vooral jonge spelers af aan de Eredivisie. Sam Kersten van PEC Zwolle is daar een voorbeeld van.

De interesse van investeerders is groot. Er is wel een grote afhankelijkheid van de rechtsgang van de oude eigenaar, Kakhi Jordania. De Georgische investeerder claimt nog altijd geld tegoed te hebben, zoals overigens ook FC Den Bosch dat claimt. Mogelijk is dat nog een spelbreker. FC Den Bosch hoopt echter op goed nieuws en de vijfde club van Pacific Media Group te worden. En dus niet net als het Schotse Patrick Thistle te worden. Eerder dit jaar stopte Pacific Media Group daar de onderhandelingen mee.