5 in Nederland geboren spelers komen op WK uit voor ander land

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Maar liefst 137 van de 831 spelers op het WK in Qatar komen uit voor een ander land dan dat ze zijn geboren.  Dat is 16.5% van het totaal. Vooral het aantal spelers geboren in Frankijk, Engeland en Spanje valt hierin op. Nederland valt op gepaste afstand. Vijf WK-spelers zijn in Nederland geboren maar komen voor een ander land uit.

Vijf dus. De in Almere geboren Sergiño Dest komt uit voor Team USA.  Daarnaast bevat de WK-selectie van Marokko maar liefst vier in Nederland geboren internationals. Het gaat om Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat, Hakim Ziyech en Zakaria Aboukhlal. Marokko heeft de meest niet in eigen land geboren internationals. Naast de 4 in Nederland geboren internationals zijn er nog eens 10 internationals elders geboren. Ook Tunesië scoort hoog. De WK-selectie bevat 12 spelers die niet in Tunesië zijn geboren. Hiervan zijn er maar liefst 10 geboren in Frankrijk. 

De in Leiderdorp geboren Marokkaanse international Noussair Mazraoui is ook nog eens afkomstig van de hofleverancier van dit WK, Bayern München. De Duitse kampioen levert maar liefst zeventien spelers voor dit WK in Qatar. Manchester City en FC Barcelona leveren ieder zestien spelers. Ter vergelijking, Ajax heeft 11 spelers die actief zijn op het WK. Daarmee is het alleenheerser in de Eredivisie. Zo levert PSV ‘slechts’ vier internationals op dit WK en Feyenoord drie spelers. SC Heerenveen vaardigt doelman Andries Noppert af.

Ook in de selectie van het Nederlands Elftal zit een speler die niet in Nederland is geboren. Het gaat om PSV aanvaller Luuk de Jong die op 27 augustus 1990 in het Zwitserse Aigle is geboren.