Achtergrond Castore: Wie is de nieuwe kledingsponsor van Feyenoord?

Feyenoord wordt met ingang van het seizoen 2023-2024 gesponsord door het Britse kledingmerk Castore. Officieel is het nog niet aangekondigd maar officieus is iedereen bij Castore en Feyenoord vrij helder. In tegenstelling tot namen als Nike, Adidas, Puma of Kappa komt de naam Castore in het voetbal nauwelijks voor. Een verdieping.

Met ingang van 2023 incasseert Feyenoord jaarlijks 8 miljoen euro van Castore. De samenwerking heeft een looptijd tot minimaal de zomer van 2029. Feyenoord incasseert dan ook een enorm bedrag. Niet alleen binnen het Nederlandse voetbal maar ook zeker wereldwijd. Het heeft alles te maken met de enorme ambities die het sportmerk heeft.

Castore dus. Voluit draagt het merk de handelsnaam van J.Carter Sporting Club Ltd en is het gevestigd in Manchester. In tegenstelling tot andere sportmerken is het nog niet zo lang geleden opgericht. Om precies te zijn op 6 juli 2015. Het is opgericht door de broers Phil en Thomas Beahon, die als sporter een verleden hebben in cricket en voetbal. Beide broers zijn nog steeds aan het merk verbonden.

Het merk was al een tijdje actief kledingsponsor binnen sport. Zo is het verbonden aan de England & Wales Cricket Board (ECB), het nationale rugbyteam van de VS, het McLaren Formule 1 team. De meeste bekende sporter die direct aan Castore is verbonden is sinds 2019 tennisser Andy Murray. Ook in het voetbal heeft het haar entree gemaakt.  Bij de start van het seizoen 2021-2022 was de Schotse topclub Rangers FC de eerste club die aansloot bij het ambitieuze Castore. Een jaar later maakten ook de Premier League clubs Wolverhampton Wanderers en Newcastle United de overstap naar het Britse sportmerk.

Sinds dit seizoen is het sportmerk ook buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk aan een voetbalclub verbonden. Het gaat om het Italiaanse Genoa Cricket en Football Club of beter gezegd Genoa CFC. De club komt dit seizoen uit in de Serie B, het tweede niveau van Italië. Kevin Strootman is één van de bekende namen. Datzelfde geldt voor La Liga laagvlieger UD ALmeria. Ook Europese subtoppers als Bayer Leverkusen en Sevilla sloten zich aan bij Castore.

De ambities zijn groot in Manchester. Officieel is er zoals gezegd nog niets gecommuniceerd. Maar op korte termijn is het de verwachting dat er naast Feyenoord al partnerships zijn afgesloten met Union Sint-Gillis, OGC Nice, Athletic Bilbao en Kaizer Chiefs. Ook zal Red Bull Racing straks niet meer kleding van Puma maar van Castore dragen. Castore maakte dat half september bekend. Daarmee krijgen Max Verstappen en Justin Bijlow dezelfde kledingsponsor.

Welke club sponsort Castore naast Feyenoord?

  • Sinds 2020: Rangers FC
  • Sinds 2021: Newcastle United en Wolverhampton Wanderers
  • Sinds 2022: Aston Villa, Charlton Athletic, MK Dons, Salford City, UD Almeria, Genoa, Bayer Leverkusen en Sevilla
  • Vanaf 2023: Feyenoord, Union Sint-Gillis, OGC Nice, Athletic Bilbao en Kaizer Chiefs