Andries Noppert: 2e Oranje debutant ooit op een WK

De basisplaats van Andries Noppert leidt tot records. Zoveel was al duidelijk. Zo wordt hij in Qatar de langste speler met speelminuten ooit op een WK.  Toch ligt er met deze basisplaats tegen Senegal meer in het verschiet.

Andries Noppert is namelijk de eerste Nederlander die in de 21ste eeuw zijn debuut maakt in Oranje tijdens een WK. En het is pas de tweede Nederlander ooit bij wie dat het geval was. Voor je voetbalquiz. De eerste was Dick Schoenaker op het WK van 1978 in Argentinië.

Met Schoenaker en Noppert zijn er dus twee spelers die hun debuut voor Oranje maken op een mondiaal toernooi. Louis van Gaal kan nu de eerste bondscoach worden die meer dan één speler in Oranje laat debuteren op een WK. Xavi Simons en Jeremy Frimpong behoren namelijk ook tot de WK-selectie zonder dat ze eerder voor Oranje uitkwamen.

Deze gekke situatie heeft er alles mee te maken dat in tegenstelling tot andere WK er geen voorbereiding met oefenduels is. Een veelgenoemde opmerking op de redactie was Terence Kongolo. De verdediger kwam 1 minuut in actie op het succesvolle WK 2014 in Brazilië.  Dat was in het derde groepsduel tegen Chili. Het was niet zijn debuut. Kongolo had enkele weken hiervoor al zijn debuut gemaakt in een oefenduel tegen Ecuador (1-1).