Brazilië vestigt WK record met 26 verschillende spelers

Nog nooit eerder in de historie van het WK waren selecties zo groot. En Brazilië profiteert hier nu optimaal van door alle 26 beschikbare spelers op één toernooi in te zetten.

De Braziliaanse bondscoach Adenor Leonardo Bacchi, beter bekend onder de naam Tite, gebruikte al zijn 26 spelers waaronder dus ook 3 verschillende keepers. Het vorige record stond op naam van Louis van Gaal die tijdens het WK van 2014 in Brazilië al zijn 23 Oranje spelers benutte.

De goddelijke kanaries had na zeges op Servië en Zwitserland de luxe om elf andere spelers op te stellen tegen Kameroen. Dat leverde direct een 1-0 nederlaag op. Gisteren, tijdens de achtste finales tegen Zuid Korea, besloot Tite bij een 4-0 voorsprong de resterende spelers ook nog speeltijd te geven. Zo kwam de derde doelman Weverson tien minuten voor tijd in de ploeg voor Alisson Becker.

Er is dit WK ook geregeld speeltijd voor Dani Alves. Toch vestigde hij hiermee geen record. De Braziliaanse back is geboren op 6 mei 1983 en inmiddels dus al ruim de 39 jaar gepasseerd. Alves is nog lang niet de oudste international ooit in een knockout fase van het WK. De Engelse record-international, Peter Shilton, was op 41-jarige leeftijd actief op het WK van 1990. Dat kwam tot einde in de strijd om de derde plaats.

De oudste speler ooit op een WK is de Egyptische doelman Essam El Hadary. Met 45 jaar en 161 dagen kwam hij namens Egypte uit op het WK 2018 in het derde groepsduel tegen Saoedi-Arabië dat met 2-1 werd verloren. Kameroen aanvaller Roger Milla is met 42 jaar nog altijd de oudste scorende speler ooit tijdens een WK-wedstrijd.