Rangers de slechtste Champions League deelnemer aller tijden

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Rangers FC gaat de geschiedenisboeken in. Het zal nog regelmatig voorkomen in een voetbalquiz. Nog nooit ging een ploeg zo af in de groepsfase van de Champions League. Een matig Ajax gaf vandaag in Glasgow de genadeklap. Alfred Schreuder versloeg de kampioen van Schotland met 1-3.

Rangers sluit de groepsfase van de Champions League na zes nederlagen puntloos af. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst doet dat met een negatief doelsaldo van maar liefst -20. Nog nooit eerder had een deelnemer aan de groepsfase van de Champions League zo’n negatief doelsaldo. Ajax, Napoli en Liverpool waren ieder een maatje te groot voor de nummer twee van de Schotse Premier League. Ajax won zoals gezegd met 4-0 en 1-3. Ook Napoli won met ruime cijfers: twee keer met 3-0. Liverpool haalde helemaal uit. Het won in Schotland met 1-7, terwijl het op Anfield met 2-0 won.

Dinamo Zagreb was lange tijd officieel de slechtste Champions League-deelnemer aller tijden. De Kroatische kampioen eindigde in het het seizoen 2011-2012 zonder punten én met een negatief doelsaldo van -19. Rangers FC verdrukt de Kroatische kampioen nu dus uit die geschiedenisboeken. Het Dinamo Zagreb in de groepsfase van 2011 moet de tweede plaats overigens delen met een andere deelnemer aan de Champions League van 2022-2023.

Voorafgaand aan deze speelronde was het nog wel even spannend of Rangers de slechtste ooit zou worden. Ook het Tsjechische FC Viktoria Pilsen was een reële kanshebber om de slechtste deelnemers aan de Champions League te worden. Voorafgaand aan deze speelronde was het doelsaldo van de Tsjechisch kampioen namelijk -17, terwijl Rangers met -18 begon. Het nietige Viktoria Pilsen had het met Bayern München, FC Barcelona én Inter dan ook niet getroffen. Vandaag verloor het op eigen veld met 2-4 van FC Barcelona. Hierdoor bleef het bij een negatief doelsaldo van -19 en daarmee bleef het een vaste opname in een voetbalquiz bespaard.