Vooruitblik op WK klassieker Nederland – Argentinië

Wereldkampioenen Voetbalquiz
Fotocredits History Of Soccer - https://historyofsoccer.info

Nederland en Argentinië hebben een bijzondere relatie op het WK. De beide landen troffen elkaar al vijf keer eerder. Een zesde wedstrijd tussen beide wordt aanstaande vrijdag gespeeld. Voor de tweede keer staat Oranje onder leiding van bondscoach Louis van Gaal. Op dit moment staat de teller voor Oranje op 2 overwinningen en 3 gelijke spelen. Hoewel, 2 gelijke spelen waren pijnlijk. In 1978 verloor men in de verlenging de WK finale terwijl Oranje in 2018 na strafschoppen de finale misliep.

Het verhaal tussen beide landen begint op 26 juni in 1974, toen Nederland en Argentinië voor het eerst tegen elkaar speelden tijdens het WK voetbal in WestDuitsland. Oranje won dat treffen in de tweede groepsfase met 0-4. Johan Cruijff nam twee goals voor zijn rekening. Tussendoor scoorden ook Krol en Rep. Oranje moest zich uiteindelijk in de finale tegen West-Duitsland gewonnen geven. 

Nog geen vier jaar later was er een nieuw treffen. Dit keer ging Oranje in en tegen Argentinië met 3-1 ten onder. Daarmee greep Oranje net als in 1974 naast de wereldtitel. Mario Kempes opende de score. Die 1-0 stand voor het gastland bleef ook lang staan. Via Dick Nanninga (’82) werd er alsnog verlengd. In die verlenging scoorden zowel Kempes en Bertoni. Daarmee kroonde Argentinië en niet Nederland zich tot wereldkampioen.

Twintig jaar later: Bergkamp kroont zich tot Nederlandse held

Vervolgens moesten Nederlandse en Argentijnse fans tot 1998 wachten. In Marseille versloeg het Nederlands Elftal de Argentijnen in de kwartfinale met 2-1. Het beslissende doelpunt in de slotminuut? Dennis Bergkamp. Eerder had Patrick Kluivert het Nederlands Elftal op 1-0 gezet. Claudio Lopes scoorde al snel tegen.

De volgende ontmoeting tussen Oranje en La Albiceleste volgde 2 WK’s later. Oranje miste het WK 2002 in Japan en Zuid Korea. Bij haar rentree op het WK in Duitsland werd op de groepsfase met 0-0 gelijkgespeeld. Datzelfde resultaat volgde ook tijdens het WK 2018 in Brazilië in de halve finale. Oranje ging uiteindelijk pas na strafschoppen (4-2) kopje onder.

Twee overwinningen en drie gelijke spelen. Toch zal Oranje vooral hopen dat het in de reguliere speeltijd Argentinië zal verslaan. Anders wordt het hopelijk eindelijk afrekenen met 1978 en 2018 toen Argentinië pas na de reguliere speeltijd met het Nederlandse Elftal afrekenden.

Is Nederland – Argentinie een WK-klassieker?

Met een zesde WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië mag met recht worden gesproken van een WK klassieker. Slechts twee wedstrijden werden vaker op een WK gespeeld. Het gaat om Brazilië – Zweden en Argentinië – Duitsland die beide zeven keer werden gespeeld.