Deze 7 Oranje internationals zijn komende zomer transfervrij

De internationale transfermarkt opent op 1 januari. Naast winterse transfers is het ook het moment voor spelers met een aflopend contract om officieel in gesprek te gaan met potentiele nieuwe werkgevers. De contacten zijn dan vaak al tussen club en management gelegd. Nu gaat ook de speler in kwestie om de tafel met de trainer van zijn nieuwe club.

In een eerder overzicht lieten we als de meest interessante transfervrije buitenkansjes uit de Eredivisie zien. Onder de spelers ook Joshua Brenet (2 caps). In dit overzicht laten we Nederlandse voetballers in het buitenland met een aflopend contract zien. Stuk voor stuk speelden ze voor het Nederlands Elftal. Afgezien van Marten de Roon zijn ze inmiddels compleet uit beeld bij bondscoach Ronald Koeman.

Welke Nederlandse internationals zijn in 2024 transfervrij?

  1. Marten de Roon (32, Atalanta Bergamo). De controleur speelde inmiddels al 41 interlands voor Oranje maar heeft ook een aflopend contract bij Atalanta Bergamo. De voormalig jeugdspeler van Feyenoord is nog altijd een vaste waarde bij de Italiaanse subtopper. Al sinds 2015, met een uitstapje van een jaar bij Middlesbrough, is De Roon de schakel tussen de verdediging en de rest van het elftal. In Nederland kwam hij eerder uit voor Sparta en SC Heerenveen. Afgelopen zomer werd de in Zwijndrecht geboren middenvelder gelinkt aan Ajax. De traditionele top drie zal nu opnieuw interesse hebben.
  2. Kenny Tete (28, Fulham). De verdediger heeft een aflopend contract bij Fulham. De Cottagers hebben wel een eenzijdige optie voor nog een contractjaar. De verwachting is dat Fulham die bij haar basiskracht zal lichten. De veertienvoudig international speelt sinds 2020 in Londen. Eerder stond Tete onder contract bij Ajax en Olympique Lyon.
  3. Davy Klaassen (30, Inter). Ook Inter heeft een optie op nog een contractjaar van Klaassen. De 41-voudig international zit in Milaan echter op een dood spoor. Beide partijen lijken dan ook niet met elkaar door te willen. Voor Klaassen is dat een nieuwe teleurstelling na zijn einde in Amsterdam. Ajax liet hem vanwege bewezen diensten al transfervrij naar Internazionale trekken.
  4. Hans Hateboer (29, Atalanta Bergamo). Nog een Nederlandse speler in dienst bij Atalanta Bergamo. En opnieuw met een aflopend contract. De 13-voudig international staat sinds januari 2017 onder contract in Noord-Italie. Dit seizoen zijn de speelminuten bij Atalanta spaarzaam. De kans is groot op een transfervrij vertrek in zomer. In dat geval lijkt een overgang naar Duitsland of een terugkeer naar de Nederlandse subtop het meest interessant.
  5. Jairo Riedewald (27, Crystal Palace). Nog altijd ‘pas’ 27 jaar. In 2017 trok hij de deur in de Amsterdam ArenA achter zich dicht. De verdediger verzamelde in de begindagen van zijn loopbaan nog drie interlands voor het Nederlands Elftal maar is al even buiten beeld. Dat geldt min of meer ook bij Crystal Palace. Bij de Premier League club wordt hij enorm gewaardeerd, ook financieel, maar kwam hij dit seizoen pas vier wedstrijden in actie. Daar zat wel een basisplaats tegen Manchester City als verdedigende middenvelder bij.
  6. Timothy Fosu-Mensah (25, Bayer Leverkusen). De jongste op deze lijst. In tegenstelling tot de eerste vijf ook nog een speler zonder ervaring in de Eredivisie. Al op jonge leeftijd verruilde hij de opleiding van Ajax voor Manchester United. Momenteel is Fosu-Mensah aan het terugkeren van een zware knieblessure en hoopt hij bij Bundesliga verrassing Bayer Leverkusen weer aan spelen toe te komen.
  7. Kevin Strootman (33, Genua). De speler met de meeste interlands (46) op deze lijst. Na meerdere verhuurperiodes van Marseille aan Genua tekende Strootman afgelopen zomer een eenjarig contract in de Italiaanse havenstad. Strootman, die in februari 34 jaar wordt, lijkt zijn loopbaan ook in Italie af t e sluiten.

Normaliter zou Jorrit Hendrix (1 cap) ook in het overzicht staan. De middenvelder tekende in september een eenjarig contract bij Western Sydney waar hij uitgegroeid is tot vaste waarde. De verwachting is ook dat zijn Australisch avontuur een vervolg krijgt. Naast het vijftal zijn er nog veel meer ex-internationals die uit hun contract lopen. Dat zijn vooral oudere spelers die sinds een aantal jaar weer in de Eredivisie spelen of nog altijd spelen. Denk aan Jens Toornstra, Bas Dost, Marco van Ginkel, Ricky van Wolfswinkel en Jetro Willems. Daarnaast is Erik Pieters actief bij West Bromwich Albion. De achttienvoudig international wordt komende zomer 36 jaar.