Welke Eredivisie spelers zijn in 2024 transfervrij?

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Nog een paar dagen en het is 2024. Dat betekent ook dat de spanning stijgt in de voetbalwereld. Naast het openen van de internationale transfermarkt kunnen spelers met met een aflopend contract officieel in gesprek met nieuwe clubs over een transfervrije overstap.

Elke club is op zoek naar een transfervrij buitenkansje. Tegelijkertijd is er ook een keerzijde. Er moet dan wel geen transfersom worden betaald maar transfervrije spelers vragen wel een hoog tekenbedrag. En formeel mogen spelers en hun management pas vanaf 1 januari in gesprek met nieuwe club. De contacten zijn al veel eerder gelegd.

De redactie van VoetbalPlus.nl zet de vijf meest opvallende spelers met een aflopend contract uit de Eredivisie op een rijtje. Ook kijken we met een schuin oog naar de internationale transfermarkt?

Wat zijn de transfervrije buitenkansjes in de Eredivisie?

  1. Isaac Babadi (18).  PSV en Babadi komen niet tot een akkoord over een nieuw contract. Het probleem? Zijn salariseisen zouden op ongeveer 1.5 miljoen euro per jaar liggen. De jongeling lijkt te gaan voor het grote geld. Vooral Italiaanse en Engelse clubs zouden bereid zijn het risico met de talentvolle Babadi te lopen.
  2. Gijs Smal (26). Het moet wel heel raar lopen wil Gijs Smal zijn transfervrije status niet ten gelde willen maken. De linksback maakte in 2020 ook al transfervrij de overstap van FC Volendam naar FC Twente. Inmiddels is hij niet meer weg te denken in het elftal van FC Twente. De kans is groot dat een club uit Engeland, Spanje of Italië met de verdediger aan de haal gaat. De salarissen en tekengelden liggen daar nu net iets hoger dan in Nederland. Voor FC Twente is een nieuwe renovatie aanstaande. Ook aanvoerder Robin Pröpper  en Joshua Brenet hebben een aflopend contract.
  3. Dani de Wit (25). De aanvaller maakte bij AZ al kenbaar te willen vertrekken. De Wit is niet altijd zeker van een basisplaats en aan interesse geen gebrek. Vooral Engeland, waar zowel van de onderkant van de Premier League als de bovenkant van de Championship interesse is, linkt. Wil AZ nog iets verdienen aan de voormalig jeugdspeler van Ajax dan moet het in januari tot een transfer komen. Die kans is reëel.
  4. Alireza Jahanbakhsh (30). Onomstreden is de international van Iran ook in De Kuip nooit geweest. Toch zijn beide partijen altijd tevreden over elkaar geweest. De voormalig speler van NEC, AZ en Brighton Hove & Albion zou nog aan de slag willen in een andere competitie. Afgelopen zomer waren die mogelijkheden er al. Zijn aanstaande transfervrije status maakt dat alleen maar makkelijker. Toch zouden zowel Feyenoord als Jahanbakhsh zelfs openstaan voor een transfer in januari. Met de aanstaande Asia Cup wordt dat wel wat lastiger dan normaal.
  5. André Ramalho (31). Elk jaar begint Ramalho weer op nul. De Braziliaanse verdediger is nooit onomstreden geweest maar komt elk jaar weer tot een behoorlijk aantal speelminuten. Het is niet uitgesloten dat Ramalho komende zomer de deur in het Philips Stadion dicht trekt. Ramalho was over twee periodes een succes bij Red Bull Salzburg maar mislukte eerder in de Bundesliga. De Braziliaan zou graag nog eens in een andere grote competitie spelen.

Er zijn nog veel meer interessante spelers komende zomer transfervrij. Zo loopt doelman Matthew Ryan uit zijn contract bij AZ, wil Heerenveen middenvelder Thom Haye misschien wel revanche op zijn mislukte Italiaanse avontuur en lijkt Shurandy Sambo wel genoeg te hebben van zijn uitzichtloze situatie bij koploper PSV. Een overzicht van alle transfervrije spelers uit de Eredivisie is te vinden op Transfermarkt.

Zijn Sadilek, Halilovic en Matsson ook transfervrij?

Smaakmakers als Michal Sadilek (FC Twente), Alen Halilovic (Fortuna Sittard) en Magnus Mattsson (NEC) hebben ook een aflopend contract. De huidige clubs hebben echter een optie voor een extra contractjaar en in het geval van Halilovic zelfs twee jaar. De kans is groot dat deze gelicht worden om een transfervrij vertrek te voorkomen. Dat betekent wel dat een transfer komende zomer voor een bescheiden transfersom tot de mogelijkheden behoort. Matsson is bij NEC aan een enorm goed seizoen (9 goals, 4 assists) bezig en lijkt het niveau van NEC te zijn ontgroeid.