WK2026: Grootser dan ooit met meer landen, wedstrijden en 40 dagen voetbal

Wereldkampioenen Voetbalquiz
Fotocredits History Of Soccer - https://historyofsoccer.info

Het WK van 2026 wordt er eentje om nooit meer te vergeten. Het Wereldkampioenschap wordt voor het eerst georganiseerd door drie landen. Het gaat om Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Maar er zijn meer zaken

Op een FIFA-congres in Rwanda maakte de wereldvoetbalbond bekend dat het WK van 2026 definitief bestaat uit 48 landen verdeeld over 12 poules. Door 4 landen per poule te hebben blijft het tot de laatste speeldag spannend. Eerder werd nog door FIFA-voorzitter Gianni Infantino en zijn collega’s gedacht aan poules van 3 landen. Dat is nu definitief van de baan.

WK 2026: Het langste WK ooit

Nooit eerder namen zoveel deelnemers deel aan een WK. Tussen het WK 1998 (Frankrijk) en WK 2022 (Qatar) was het aantal deelnemers steevast 32. Het gigantische aantal van 48 landen leidt uiteraard ook tot andere records.

Het WK 2026 is met 104 duels verdeeld over 40 dagen dus niet alleen het WK ooit met de meeste deelnemers. Het is ook het langstdurende WK ooit én uiteraard met de meeste duels. Ter vergelijking, het afgelopen WK in Qatar duurde nog 29 dagen.

Ook het aantal stadions is enorm. Er wordt gebruikgemaakt van 16 verschillende stadions. Hiervan bevinden zich er 2 in Canada, 3 in Mexico en de overige 11 in de Verenigde Staten.

Waar komen de deelnemers van WK 2026 vandaan?

Europa mag via de UEFA maar liefst 16 landen afvaardigen. Onduidelijk is nog wat er gaat gebeuren wanneer de Russische voetbalbond de switch zal maken van de UEFA naar de Aziatische voetbalbond (AFC). De verwachting is dat dit dan geen invloed zal hebben.

Waar Europa via de UEFA zeker 16 landen mag afvaardigen, zullen andere voetbalbonden via playoffs moeten strijden om tickets. Vandaar dat bij een aantal continentale bonden nog een voorbehoudt wordt gemaakt.

Ook opvallend is het procentueel hoge aantal plaatsen voor Zuid-Amerika (CONMEBOL). Van de 10 aangesloten voetbalbonden zullen er zich 6 en zelfs mogelijk 7 plaatsen. De regio bevat met Argentinië en Brazilië twee favorieten, terwijl Colombia en Uruguay outsiders zijn. Ook Bolivia, Chili, Ecuador, Paraguay, Peru en Venezuela behoren tot de CONMEBOL.

De voetbalbonden van Suriname en Curacao zijn onderdeel van de CONCACAF. Daar zijn weliswaar 6 a 7 tickets te verdelen, maar daarvan zijn er met Canada, Mexico en de Verenigde Staten al drie vergeven.

Regio Aangesloten landen Deelnemers
AFC 47 8/9
CAF 54 9/10
CONCACAF 35 6/7
CONMEBOL 10 6/7
OFC 11 1/2
UEFA 55 16
Totaal 212 48

1 Trackback / Pingback

  1. WK2026: Grootser dan ooit met meer landen, wedstrijden en 40 dagen voetbal | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.