Historie: Liverpool en de Nederlandse spelers

Liverpool en Nederlandse spelers

Het is best bijzonder. Een club met een enorme historie in combinatie met een groot aantal Nederlandse voetballers. Na FC Barcelona is Liverpool de afgelopen jaren echt een club geworden voor spelers uit ons land. De koploper van de Engelse Premier League heeft op dit moment maar liefst drie Nederlandse spelers in haar selectie die elk een belangrijke rol in het elftal vervullen. Een ongekend aantal in het huidige voetbal

Exta bijzonder is dat het helemaal geen vanzelfsprekendheid is.  Liverpool en het Nederlandse voetbal waren namelijk helemaal niet zo aan elkaar gelinkt. Zo was aanvaller Erik Meijer ruim 25 jaar geleden pas de eerste Nederlandse speler op Anfield. Later kwamen daar spelers als Sander Westerveld, Jan Kromkamp en Boudewijn Zenden bij. Dirk Kuijt groeide uit tot een Liverpool icoon. Tussen 2006 en 2012 droeg Kuijt met trots het shirt van het rode gedeelte van Liverpool.

De komst van Jurgen Klopp, en in diens kielzog Pepijn Lijnders als assistent, betekende de voorbije periode meer Nederlandse voetballers. Inmiddels staat de teller op 10 landgenoten die namens Liverpool in de Premier League uitkwamen. De vraag is nu wat het aanstaande vertrek van Klopp en Lijnders gaat betekenen voor onze landgenoten in Liverpool

Welke Nederlandse spelers speelden eerder voor Liverpool in de Premier League?

  1. Erik Meijer (1999 – 2001)
  2. Sander Westerveld (1999 – 2002)
  3. Jan Kromkamp (2006)
  4. Boudewijn Zenden (2005 – 2007)
  5. Dirk Kuijt (2006-2012)
  6. Ryan Babel (2007 – 2011)
  7. Georginio Wijnaldum (2016 – 2021)
  8. Virgil van Dijk (2018 – heden)
  9. Cody Gakpo (2023 – heden)
  10. Ryan Gravenberch (2023 – heden)

Sepp van den Berg wil elfde Nederlandse speler Liverpool worden

Sepp van den Berg hoopt nog altijd de elfde Nederlandse Liverpool speler te worden. Al in 2019 verruilde de verdediger Zwolle voor Liverpool.  Van den Berg speelde tot dusver enkel in de League Cup en FA Cup. De nog altijd pas 22-jarige verdediger wordt momenteel verhuurd aan het Duitse Mainz. Eerder werd hij door Liverpool verhuurd aan Preston North End en Schalke 04.

Ki-Jana Hoever speelde nooit voor Liverpool in Premier League

Ki-Jana Hoever stond tussen 2018 en 2020 onder contract bij Liverpool. Wel kwam hij namens Liverpool tot optredens in de FA Cup en League Cup. De eveneens pas 22-jarige verdediger werd door Liverpool in 2020 verkocht aan Wolverhampton Wanderers. De Wolves verhuren de verdediger dit seizoen aan Stoke City. Eerder werd hij al eens verhuurd aan PSV.

Spelers als Jordy Brouwer en Vincent Weijl speelden in het verleden eveneens in de jeugd van Liverpool maar schopten het nooit tot de hoofdmacht.