Speelt Feyenoord vaker thuis in de KNVB beker?

Feyenoord thuiswedstrijden knvb beker
Credits: ESPN

Het is naast het prijzengeld één van de meest besproken onderwerpen wanneer het gaat over de TOTO KNVB Beker. De hoeveelheid thuiswedstrijden van Feyenoord. In de halve finale wacht Feyenoord namelijk een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Dat is al weer de vierde thuiswedstrijd van dit bekertoernooi. Na FC Utrecht, PSV en AZ komt er nu wel een club uit de Keuken Kampioen Divisie op bezoek.

Feyenoord’s Thuisvoordeel in de Spotlights

Voor Feyenoord is de steun van het eigen Legioen in de eigen Kuip uiteraard een enorm voordeel. Procentueel is de kans op een thuiswedstrijd normaal gesproken 50%. Toch leeft er een sterk gevoel dat Feyenoord vaker op eigen veld in de KNVB Beker speelt. Voor het Algemeen Dagblad was het in de aanloop naar het kwartfinaleduel tussen Feyenoord en AZ aanleiding om eens op onderzoek uit te gaan.

Opvallende statistiek: Feyenoord vaker in De Kuip dan uit

Wat blijkt? Feyenoord speelde in de laatste 10 seizoenen (2014/2015) maar liefst 26 van haar 36 bekerduels in de eigen Kuip. Dat is een percentage van maar liefst 72.22%. Met de halve finale tussen Feyenoord en FC Groningen stijgt dat percentage zelfs naar 73%. Dat zijn ongekende percentages en bijna niet te verklaren op basis van het ‘lot’.

Ook andere clubs met thuisvoordeel in KNVB Beker

Het Algemeen Dagblad ging ook verder op onderzoek uit. Er zijn slechts twee clubs die nog een beetje in de buurt komen van het percentage van Feyenoord. Dat zijn over de afgelopen tien seizoenen namelijk Almere City (61,1%) en FC Twente (60,0%). Beide clubs zijn al uitgeschakeld voor het restant van het bekertoernooi. Feyenoord en bekerlotingen zijn dus voer voor statistici. Statistisch is het namelijk bijna niet mogelijk.