De financiële strijd van Vitesse: wat blijft er van het team over?

Vitesse degradatie record

Wanneer Vitesse er in de komende weken in slaagt de betaald voetbal licentie te behouden, wacht de volgende uitdaging. Het samenstellen van een kwalitatieve selectie. Een groot aantal spelers is bereid mee te denken met het financieel geplaagde Vitesse. Andere spelers zien de Keuken Kampioen Divisie en bijbehorende kunstgrasvelden niet zitten.

Van Ginkel wil niet naar kunstgrasvelden Keuken Kampioen Divisie

Marco van Ginkel ziet het kunstgras in de Keuken Kampioen Divisie absoluut niet zitten. Ook niet gek met zijn blessure verleden. De 31-jarige middenvelder heeft in de Gelredome ook nog eens een aflopend contract. De achtvoudig international hoopt zijn loopbaan dan ook elders voor te zitten. Ondanks zijn blessures heeft hij met Vitesse, Chelsea, AC Milan, Stoke City en PSV een mooi rijtje clubs op zijn CV. En dit seizoen zijn 27 duels en 5 goals bij een degradant ook zeker niet slecht. Door het winterse vertrek van Million Manhoef (Stoke City) werd Van Ginkel zelfs clubtopscorer.

Room spreekt openlijk over contractontbinding

Ook een andere basiskracht lijkt uit Arnhem te vertrekken. Eloy Room kwam na een succesvol Amerikaans avontuur terug naar Arnhem. Room moest voor zijn terugkeer naar Vitesse inleveren maar geldt nog altijd als een van de grootverdieners. Room is dan ook bereid om mee te denken en een mogelijke contractontbinding lijkt dan ook het meest logisch. Het geeft de inmiddels 35-jarige doelman ook de kans om nog een nieuw (buitenlands) avontuur aan te gaan.

Room in gesprek met Omroep Gelderland: “Ik wil graag met de club meedenken en als mijn salaris uit de boekhouding gehaald wordt, kan dat voor mij ook gunstiger zijn. Clubs betalen niet zo snel een transfersom voor een keeper. Dan zouden we elkaar helpen.” Daarmee sluit hij al voorzichtig de deur naar de Keuken Kampioen Divisie. Room: “Ik voel me zeker niet te goed voor een niveautje lager, maar dit is niet mijn eindstation. Ik kan nog steeds een prima Eredivisiekeeper zijn.”

Nieuw Amerikaans avontuur lonkt voor Room

Ook een terugkeer naar de Verenigde Staten is een serieuze optie. Room heeft door zijn tijd in de Verenigde Staten bij Columbus Crew niets te maken met de buitenlander-regeling. Room: “Ik heb daar vijf fantastische jaren gehad en ben er kampioen geworden. Een voordeel is dat ik nu een Green Card heb. Dat betekent dat ik geen internationale speler meer ben, maar op papier een Amerikaan.”

Room vervolgt: “Voor een doelman is dat prettig, want ze kunnen niet ongelimiteerd internationale spelers halen. Er zijn natuurlijk nog steeds contacten en bovendien heb ik een Amerikaanse zaakwaarnemer. Maar eerst moet Vitesse gered worden. Dat is voor nu het belangrijkste.”

Meer spelers zullen Vitesse verlaten

Vitesse heeft een heel rijtje huurlingen. Er is een koopoptie voor de 22-jarige Ramon Hendriks. De verdediger lijkt echter terug te keren naar Feyenoord. Ook Kacper Kozlowski (Brighton Hove & Albion), Paxten Aaronson (Eintracht Frankfurt) en Mexx Meerdink (AZ) zullen na de degradatie terugkeren bij hun clubs. Een andere huurling is al doorverkocht door haar eigenaar. Patro Eisden bereikte al een akkoord met Feyenoord voor Anis Hadj Moussa.
Ook spelers als rechtsback Carlens Arcus en buitenspeler Amine Boutrah lijken volgend seizoen niet in de Keuken Kampioen Divisie te spelen. Voor beide is er belangstelling uit Frankrijk. De club zal daarnaast de eenzijdige opties voor verlenging van spelers als Toni Domgjoni en Nicolas Isimat-Mirin niet lichten. Voor Melle Meulensteen zal voldoende belangstelling bestaan vanuit andere Eredivisie clubs.
Door alle wisselingen zal Vitesse, mits het de betaald voetbal licentie behoudt, ook op de transfermarkt de club opnieuw moeten opbouwen. Eerder werd al duidelijk dat Vitesse met haar begroting volgend jaar financieel op een vijfde tot achtste plek in de Keuken Kampioen Divisie zou uitkomen.