De 10 transfervrije spelers uit Nederland

GEPA pictures/Red Bull Content Pool

De wereldwijde coronacrisis heeft ook de voetbalwereld hard geraakt. Niet alleen vanwege het uitstellen van wedstrijden maar ook de financiële situatie. De verwachting is dat de selecties van clubs wereldwijd kleiner zullen worden dan voor de crisis. Dat heeft ook zijn impact op beschikbare spelers.

Nog altijd zitten een groot aantal spelers zonder club. Vanwege een gokje om hun aflopende contract niet te verlengen, of omdat ze misschien wel slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. Uit kostenoogpunt werd hun aflopende verbintenis niet verlengd en een jongere speler vervroegd doorgeschoven. Wat zijn de 10 transfervrije spelers uit Nederland die nog beschikbaar zijn? VoetbalPlus bekeek het op Transfermarkt afgezet tegen de transferwaarde.

Bekende namen

Bovenaan het lijstje prijkt Rajiv van La Parra. De 29-jarige aanvaller speelde het afgelopen seizoen nog in de Champions League met Rode Ster Belgrado. Ook heeft hij de nodige Engelse clubs achter zijn naam staan. De verwachting is dat de oud-jeugdspeler van Feyenoord snel een nieuwe club heeft gevonden.

De grote vraag is wat routiniers Jonathan de Guzman (32), Cuco Martina (30), Marko Vejinovic (30) en Michel Vorm (36) na hun buitenlandse avonturen van plan zijn.

De grote onbekende: Hector Hevel

Opvallend is ook de naam van de 24-jarige Hector Hevel. De middenvelder verruilde ADO Den Haag in januari 2017  voor de Cypriotische topclub AEK Larnaca. Op dat moment stond de teller pas op 11 (inval)beurten in de Eredivisie. In Cyprus groeide hij al snel uit tot een gewaardeerde kracht. In de Protathlima Cyta kwam hij tot 74 duels, dat leverde 5 goals en 8 assists op. Nu is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De top 10 transfervrije Nederlanders:

  1. Rajiv van La Parra (29), 2.4 miljoen transferwaarde
  2. Warner Harn (28), 1.2 miljoen euro transferwaarde
  3. Jonathan de Guzman (32), 1.2 miljoen transferwaarde
  4. Cuco Martina (30), 1.2 miljoen transferwaarde
  5. Marko Vejinovic (30), 900.000 euro transferwaarde
  6. Michel Vorm (36), 800.000 euro transferwaarde
  7. Lorenzo Ebecilio (28), 800.000 euro transferwaarde
  8. Nigel Hasselbaink (29), 800.000 euro transferwaarde
  9. Hector Hevel (24), 725.000 euro transferwaarde
  10. Ricardo van Rhijn (29), 650.000 euro transferwaarde

In de top 10 transfervrije spelers uit Nederland is nog geen rekening gehouden met Gregory van der Wiel. De 46-voudig international zette zijn loopbaan on hold maar traint nu al geruime tijd mee met RKC Waalwijk. Mogelijk dat dit leidt tot een vervolg van zijn carrière.

Buiten de top 10 zijn ook nog spelers als Jan-Arie van der Heijden (32) en Urby Emanuelsson (34) gevallen. Beide vertegenwoordigen 650.000 euro transferwaarde. Jan-Arie van der Heijden liep deze zomer uit zijn contract bij Feyenoord. Hij werd al gelinkt aan FC Emmen en een Turks avontuur. Medio september zit hij echter nog zonder club.

Steeds meer spelers kiezen nu het einde van de transfermarkt in zicht komt (begin oktober) eieren voor hun geld. Zo ook Stanley Elbers. De voormalig speler van onder andere Excelsior, PEC Zwolle en RKC Waalwijk tekende gisteren bij het Roemeense FC Hermannstadt. Terwijl Calvin Verdonk een Portugees avontuur aangaat bij FC Famalicão.