Vandaag beslissing in League One en League Two

Bron: Marco Oomen Fotografie

Vandaag valt de beslissing over de voortzetting van League One en League Two, het derde en vierde profniveau van Engeland. De algehele opinie van de clubs is dat het seizoen na vandaag ten einde komt, afgezien van de playoff wedstrijden om promotie. Dat lijkt in eerste instantie weinig impact te hebben op het Nederlandse voetbal maar schijn bedriegt.

De Premier League start komend weekend, de Championship een week later. Bij de League One en League Two lijkt het voorbij. Het is vooral een financieel verhaal waarom de clubs niet door willen gaan. De clubs in de League One en League Two hikken aan tegen de hoge kosten die een herstart van de competitie met zich mee gaan brengen. Er moet uitvoerig medisch getest worden op corona, daarnaast ontbreken de broodnodige inkomsten uit wedstrijdtickets en merchandise op wedstrijddagen.

League One

Coventry City is de trotse koploper van de League One, waarbij de nummer een en twee promoveren naar de Championship. The Sky Blues hebben zeven punten voorsprong op de reguliere nummer drie Oxford United en ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld. Voor Coventry City betekent het eindigen van de competitie de lang verwachte terugkeer naar de Championship. Gervane Kastaneer speelde het afgelopen seizoen tien duels voor Coventry City, met name als invaller in de slotfase. De buitenspeler heeft nog een contract tot de zomer van 2022. Bijkomend voordeel voor Nederland is dat Coventry City na de titel ook alle tijd heeft om de transfer van Gustavo Hamer (PEC Zwolle) af te ronden. De middenvelder moet voor circa 1,5 miljoen euro de overstap maken.

Interessant voor Nederlandse voetbalfans is ook Oxford United. Die club haalde in de winterstop Liam Kelly op huurbasis van Feyenoord. De Rotterdammers willen maar al te graag af van de kleine Ierse middenvelder die op voorspraak van Jaap Stam naar Feyenoord kwam. Met 600.000 euro heeft hij voor Rotterdamse begrippen een behoorlijk salaris. Ook bij Oxford United is Kelly niet zeker van een basisplaats, maar vermoedelijk zal Feyenoord hem maar al te graag transfervrij af willen staan. Oxford United zal dan in de playoffs wel moeten afrekenen met Portsmouth, Fleetwood Town en Wycombe Wanders. Daarmee grijpt Peterborough United overal naast. Het staat zesde in de reguliere ranglijst maar door te kijken naar het gemiddelde aantal punten per gespeelde wedstrijd zitten playoffs er niet in. Wycombe Wanders sprong hierdoor van de achtste naar de derde plaats op de ranglijst.

Voor onze landgenoot Jordi van Stappershoef zit het seizoen er op. De doelman maakte vorig jaar zomer de overstap van FC Volendam naar Bristol Rovers. De 24-jarige doelman kwam het afgelopen seizoen vijf keer uit voor de nummer veertien van de League One. Ook kreeg de 1.99 lange keeper speeltijd in de EFL Trophy en de FA Cup. Opvallend genoeg is Van Stappershoef naast Kasteneer de enige Nederlander in League One. Bij de degradanten Tranmere Rovers, Southend United en Bolton Wanderers is dan ook geen Nederlands leed. Het financieel geplaagde Bury was eerder al uit de competitie gehaald.

League Two

Swindon Town, Crewe Alexandra en Plymouth Argyle promoveren zo goed als zeker naar League One. Door de verwachte aanpassing van de punten per wedstrijd is nummer twee Swindon Town vanwege een wedstrijd minder maar hoger gemiddeld aantal punten de kampioen. In de League Two spelen slechts drie landgenoten. Het seizoen zit er op voor Gyliano van Velzen  (Crawley Town), Gevaro Nepomuceno (Oldham Athletic) en Kevin van Veen (Scunthorpe United) die respectievelijk twaalfde, negentiende en twintigste staan. In de League Two degradeert normaliter alleen de nummer 24 en daar liggen morgen bij het overleg de meeste obstakels. Macclesfield Town en Stevenage zijn beide van mening dat de ander moet degraderen uit het profvoetbal.