Ook grote schoonmaak bij Excelsior: 13 spelers vertrekken

Foto: Marco Oomen Fotografie

Excelsior staat voor een nieuwe fase. De Kralingers lopen de playoffs om promotie zo goed als zeker mis. Komend seizoen zal er een compleet nieuwe selectie staan. Er gaan namelijk nog al wat verschuivingen plaatsvinden.

Algemeen directeur Ferry de Haan:  “Na een aantal mooie jaren, valt het de laatste seizoenen tegen. Als club zijn we nog steeds ambitieus, maar we beseffen dat dingen echt anders moeten. Op de achtergrond zijn wij met allerlei zaken bezig. We kijken al nadrukkelijk naar het nieuwe seizoen en de verdere toekomst. Onze ambities stroken op dit moment niet met de plek op de ranglijst. Daarom houden wij alle prestaties kritisch tegen het licht. Veel dingen moeten anders en daar zijn wij nu al mee bezig, zodat we straks – na het laatste fluitsignaal van dit seizoen – direct aan de slag kunnen.”

De routiniers Luigi Bruins en Sander Fischer maakten al bekend na dit seizoen te stoppen. Daarnaast vertrekken nog eens elf spelers bij Excelsior. De Kralingers besloten de eenzijdige opties om Redouan El Hankouri, Niek den Heeten en Hervé Matthys niet te lichten. Daarmee lopen ze na dit seizoen uit hun contract. Robin van der Meer, Ahmad Mendes Moreira, Thomas Oude Kotte, Dylan Seys, Thomas Verhaar, Alessandro Damen, Maarten de Fockert en Lars Bleijenberg hebben juist te horen gekregen dat hun aflopende verbintenis niet verlengd wordt. Het betekent dat in totaal dertien spelers, waaronder drie keepers, na de zomer niet meer bij Excelsior terugkeren. Eerder werd het contract met de jonge aanvaller Stijn Meijer in onderling overleg ontbonden.

Wie volgend seizoen nog wel onder contract staan zijn Elías Már Ómarsson en Nathan Tjoe-A-On. Excelsior heeft de opties om het contract met een jaar te verlengen gelicht. De Haan: “Nathan heeft afgelopen jaar, op de momenten dat hij fit was, laten zien veel mogelijkheden te hebben. Elías is na een sterke start wat teruggevallen, maar hij vertegenwoordigt voor ons wel waarde. De komende periode zullen we gezamenlijk verkennen waar zijn daadwerkelijke toekomst ligt.” Ómarsson scoorde dit seizoen al achttien keer in de Keuken Kampioen Divisie maar is de afgelopen weken niet meer zeker van zijn basisplaats. Er is al enige tijd sprake van een doelpuntendroogte.

Het betekent dat Excelsior komend seizoen dus nog meer inzet op jong talent. Naast de negentienjarige Nathan Tjoe-A-On zijn dit seizoen ook andere talentvolle spelers blikvanger. Hierbij valt te denken aan de middenvelders Mats Wieffer (21) en Julian Baas (18). Ook de 21-jarige Joël Zwarts timmert met acht goals al aardig aan de weg.