Wat is de grootste stad zonder ooit een voetbalclub op het hoogste niveau?

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Zo maar een vraag voor een voetbalquiz. Wat is de grootste Europese stad die nog nooit een club op het hoogste niveau in eigen land heeft gehad? Weet jij het antwoord?

Wanneer we naar heel Europa zouden kijken is het enige juiste antwoord het Turkse Şanlıurfa. Een stad in het Zuid-Oosten van Turkije met ruim 2 miljoen (!) inwoners. Sanliurfa Büyüksehir Belediyespor (Sanliurfa BB) kwam echter nog nooit uit in de Turkse Super Lig. Ook het Russische Tsjeljabinsk (ruim 1 miljoen inwoners) en het Oekraïense Makijivka (340.000 inwoners) hebben nog nooit een club op het hoogste niveau gehad. Bij Makijivka zal dat vermoedelijk ook nooit meer geboren. Als voorstad van Donetsk zit het midden in het oorlogsgeweld tussen Oekraïne, Rusland en pro-Russische troepen.

‘Echte’ voetballanden

Turkije, Rusland en Oekraïne liggen echter wel ver van ons vandaan. Het zijn ook niet direct ‘echte’ voetballanden. De nummers vier, vijf en zes van de lijst komen dan wel uit echte voetballanden. Het Duitse Bonn heeft 318.000 inwoners maar had nog nooit een club in de Bundesliga. Niet zo gek ook. Zo ligt Bonn op nog geen half uur rijden van het stadion van 1. FC Köln.

Ook in Engeland en Spanje zijn er soortgelijke gevallen. Het gaat namelijk om het Engelse Plymouth (262.000 inwoners) en het Spaanse Cartagena (214.000 inwoners). Plymouth Argyle FC eindigde het seizoen 2021-2022 als zevende in de League One, het derde niveau van Engeland. FC Cartagena eindigde als negende in La Liga B, het tweede niveau van Spanje. Mogelijk kan het vanuit daar ooit nog een gooi doen naar promotie naar La Liga.

En in Nederland?

Op de zevende plaats vinden we Nederland… Almere streed lange tijd met Cartagena om de zesde plaats. Het is met 211.000 inwoners net iets kleiner dan Cartagena. Almere City heeft al jarenlang ambities en was er ook al eens dichtbij. In de Eredivisie speelde het echter nog nooit.

Hoe het in België, Italië en Frankrijk is? Daar zijn de steden die nog nooit een club op het hoogste niveau hadden fors kleiner. Neem het Belgische Namen of in het Frans genaamd Namur. De stad heeft 111.000 inwoners. En ook in Frankrijk is het met Perpignan (119.000) een stuk kleiner dan in andere landen. Tot slot zakken we opnieuw af naar Zuid-Europa. In Italië gaat het om Taranto. Die club in het Zuid-Italië (Puglia) heeft net nog geen 200.000 inwoners.