Het verhaal van de Remontada: de achtergronden

Vlag van Spanje
Photo by Rotiv Artic

FC Twente hoopt de kansloze nederlaag (1-5) tegen Fenerbahce vanavond in de eigen Grolsch Veste nog ongedaan te maken. De Tukkers hopen op een zogenaamde “Remontada”, een Spaans woord dat steeds vaker in de context van voetbalwedstrijden wordt gebruikt. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan?

Wat betekent Remontada?

“Remontada” is een krachtig Spaans woord dat in het Nederlands het best vertaald kan worden als “comeback” of “wederopstanding”. Het beschrijft de adembenemende momenten waarop een club, dat schijnbaar kansloos was, zichzelf heruitvindt en een glorieuze overwinning behaalt. Het gaat om meer dan alleen een sportieve triomf; het belichaamt veerkracht, doorzettingsvermogen en het overwinnen van onmogelijk lijkende uitdagingen.

Wat is de meest bekende Remontada ooit?

In het voetbal blijft “Remontada” niet bij slechts een woord. Remontada kreeg internationale bekendheid na een legendarische gebeurtenis in 2017. FC Barcelona leek na haar eerste duel tegen Paris Saint-Germain (PSG) kansloos in de UEFA Champions League. Na een pijnlijke 4-0 nederlaag in de eerste wedstrijd op Franse bodem, leek de hoop voor Barcelona voor het bereiken van de volgende ronde verloren. Nog nooit eerder werd zo’n achterstand ongedaan gemaakt.

De return in Barcelona liet echter een heel ander verhaal zien. Tegen alle verwachtingen in boekte FC Barcelona een 6-1 overwinning, en stootte het alsnog door naar de kwartfinale. Deze “La Remontada” ging de boeken in als een legendarische comeback die tot de dag van vandaag herinnert wordt. Wanneer Spaanse voetbalfans het hebben over ‘La Remontada’, dé comeback, zal het gaan om FC Barcelona – Paris Saint Germain in 2017.

Hoe zag de Remontada wedstrijd FC Barcelona – Paris Saint Germain eruit?

https://www.youtube.com/watch?v=OvN4FovzMhc

Conclusie: Remontada krijgt steeds meer betekenis, ook buiten het voetbal

De betekenis van “Remontada” gaat verder dan de groene grasmat. Het is een symbool van vastberadenheid, onverzettelijkheid en de kracht om tegen de stroom in te zwemmen geworden. De term Remontada heeft zich de afgelopen jaren steeds breder gepositioneerd. En is niet alleen meer iets voor voetbal maar kan overal van toepassing op zijn. Het wordt nu gebruikt om situaties aan te duiden waarin alles mogelijk lijkt, zelfs in het gezicht van tegenspoed. In de schijnbaar donkerste momenten in het leven herinnert “Remontada” ons eraan dat triomf mogelijk is met de juiste geest en inzet. Niet voor niets is Remontada inmiddels ook al in Franse en Engelse woordenboeken te vinden.