Mourinho gaat vandaag op voor zesde Europese finale

Photo by Mark Thompson/Getty Images) / Red Bull Content Pool

Weer een Europese finale voor José Mourinho. Tot frustratie van onder meer Ajax en Feyenoord verloor ‘The Special One’ nog geen enkele Europese finale. Vandaag hoopt de Portugese succescoach zijn zesde finale op rij te winnen. Een ongekend aantal voor de Portugese trainer.

In 2017 hoopte heel Amsterdam op nieuw Europees succes voor Ajax. De ploeg van Peter Bosz kwam echter geen moment in het spel. Het Manchester United van José Mourinho was heer en meester. De Mancunians wonnen in Solna met 0-2. En ook vorig jaar zomer werd er gehoopt op Nederlands succes in Europa. AS Roma greep in Tirana de leiding en gaf die niet meer uit handen. Daarmee won AS Roma ten koste van Feyenoord de eerste editie van de Conference League.

AS Roma en José Mourinho maken zich in Boedapest op voor de tweede Europese finale op rij. Na de Conference League finale in Albanië wacht nu de Europa League finale in Hongarije. Hierin is Sevilla de tegenstander. Mocht AS Roma vanavond winnen van Sevilla dan zou Mourinho net als eerder bij FC Porto twee Europese prijzen bij dezelfde club pakken.

Wat zijn de Europese finales van José Mourinho?

Wedstrijd Uitslag Finale
FC Porto – Celtic 3-2 2003 UEFA Cup Finale
AS Monaco – FC Porto 0-3 2004 Champions League Finale
Bayern Munchen – Inter 0-2 2010 Champions League Finale
Ajax – Manchester United 0-2 2017 Europa League Finale
Feyenoord – AS Roma 0-1 2022 Europa Conference League Finale

*De club waarvan José Mourinho op dat moment trainer was is in het bovenstaande overzicht onderstreept.

Wie is de enige speler die ooit scoorde in een Europese finale tegen Mourinho?

Henrik Larsson geldt sinds 2003 als de laatste speler die in een Europese finale scoorde tegen een team van José Mourinho. De voormalig speler van Feyenoord en FC Barcelona deed dat namens Celtic in de met 3-2 verloren UEFA Cup finale tegen FC Porto in 2003. Larsson scoorde beide Celtic goals en beide keren was dit de gelijkmaker. De Zweedse aanvaller is daarmee niet alleen de enige spits die scoorde in een Europese finale tegen Mourinho maar dus ook de enige met twee goals. Laat dat weer een mooi quizvraag bij een voetbalquiz zijn.

Wie is de meest succesvolle trainer in het Europese clubvoetbal?

Helaas voor José Mourinho is nog niet de meest succesvolle trainer in het Europese clubvoetbal. Dat kan na vanavond wel veranderen. Carlo Ancelotti won als trainer ook vijf Europese prijzen waar we de Europese Supercup buiten beschouwing laten. Ancelotti won maar liefst vier keer de Champions League. Dat deed hij AC Milan (2003, 2007) en Real Madrid (2014, 2022). Eerder won hij in 1999 met Juventus de Intertoto Cup.

Sir Alex Ferguson volgt Mourinho wel. Zijn teller staat op 4 Europese prijzen. Met Aberdeen won hij de Europacup 2. Later deed hij dat ook bij Manchester United. Met Manchester United won hij ook de Champions League in 2003 en 2007. Verder Europees succes bleef voor Ferguson en Manchester United uit.

Ook Guardiola kan niet tippen aan het aantal Europese prijzen van Mourinho. Pep Guardiola kan juist José Mourinho overklassen met het aantal Champions League titels. Met FC Barcelona en Bayern München won hij al 3 Champions League titels. Volgende week wacht een nieuwe Champions League finale met Manchester City tegen Inter. Hierdoor lonkt een vierde Champions League titel voor Guardiola. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Ancelotti.