RBC Roosendaal zet volgende stap op voetballadder

Stapje voor stapje komt RBC Roosendaal weer terug. Na het faillissement is de voetbalclub komend seizoen actief in de Eerste Klasse van het amateurvoetbal. Afgelopen weekend zagen ruim 1500 fans ‘hun’ RBC Roosendaal kampioen worden in de Tweede Klasse Zondag. En daarmee is de honger nog lang niet gestild.

Terug in de tijd: successen en een faillissement

De voorloper van RBC Roosendaal werd opgericht in 1912. Sinds 1927 voerde het de naam RBC Roosendaal wat staat voor Roosendaal Boys Combinatie. Het was een fusie tussen VV Roosendaal en Roosendaalsche Boys. RBC staat als afkorting tussen niet voor Roosendaalse Boys combinatie.

RBC Roosendaal speelde lange tijd in de hogere regionen van het Nederlandse voetbal. In de jaren 90 en 2000 bereikte de club haar hoogtepunt. RBC Roosendaal werd actief in de Eredivisie. Bekende namen als Oscar Moens, John Veldman, Tomasz ‘Tomek’ Iwan, Regi Blinker en Henk Vos gingen in Roosendaal spelen.

In het seizoen 2003/2004 behaalde RBC Roosendaal zelfs de twaalfde plaats in de Eredivisie, het beste resultaat in de geschiedenis van de club. Het team stond onder leiding van trainer Robert Maaskant, de trainer die in drie verschillende periodes de leiding had over RBC. In het succesjaar stonden onder andere Maikel Aerts, Tininho en Pius Ikedia in Roosendaal onder contract. Net als clubicoon Eric Hellemons die maar liefst 358 duels het shirt van ‘zijn’ RBC droeg.

Na een reeks van slechte prestaties en financiële problemen, degradeerde de club in 2006 naar de Eerste Divisie. In het eerste jaar eindigde het daarna nog als derde maar vervolgens ging het snel achteruit.

Wanneer ging RBC Roosendaal failliet?

In 2011 werd de club failliet verklaard en opgeheven. Enkele jaren later volgde de oprichting van een amateurclub onder dezelfde naam dat vanzelfsprekend onderaan de voetballadder moest beginnen. Dat werd de vijfde klasse zondag.

Stadion van RBC Roosendaal wordt nog steeds gebruikt

Het stadion waarin RBC Roosendaal speelde, Stadion De Luiten, leek lange tijd hoofdklasser RKSV Halsteren als bespeler te krijgen. Begin 2020 werd onderzocht of het doorgestarte RBC Roosendaal kon fuseren met RKSV Halsteren. Het toenmalige bestuur van RBC Roosendaal zag het helemaal zitten. Toch kwam het er niet van. Na een aantal maanden duidelijk dat een verregaande samenwerking niet tot de mogelijkheden behoorde.

Vanaf het seizoen 2013 / 2014 ging amateurclub RBC Roosendaal, toen actief in de vierde klasse zondag, spelen in stadion De Luiten. Dit was mogelijk gemaakt door investeerder Paul Hermsen die het stadion nu exploiteert. Afgelopen weekend zagen ruim 1500 toeschouwers RBC Roosendaal kampioen worden van de Tweede Klasse zondag. De amateurs van RBC Roosendaal wonnen met 6-1 van Virtus en zag concurrent Antibarbari verliezen.

https://www.youtube.com/watch?v=iX7wwoRWnY0

De ambitie van het ‘vernieuwde’ RBC Roosendaal

In sneltreinvaart raast RBC Roosendaal door de amateurreeksen. Inmiddels is het binnen een aantal seizoenen opgeklommen naar de Eerste Klasse. Die competitie zal komend seizoen een regionaal karakter krijgen nu zaterdag- en zondagclubs gecombineerd worden. De volgende stap is de Vierde Divisie, voorheen Hoofdklasse. Het is onbekend hoe ver de ambities van RBC Roosendaal reiken. Aan de support zal het in ieder geval niet liggen.